RAC1ncentrat
Ara, de 6 a 8 h
RAC1ncentrat
amb Edu de Batlle
En Directe
I després, de 8 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté

ERC, ICV i la CUP, a favor de tirar endavant el nou 9-N tot i la impugnació

rovira-camats-arrufat

00:00 07:30
00:00 07:30

Foto: La Vanguardia

Dirigents dels tres partits demanen una gran mobilització pel 9-N. La secretària general d'ERC, Marta Rovira, denuncia a més, que l'estat "està a punt d'impugnar-nos el pensament". Per això, Quim Arrufat, diputat de la CUP, adverteix que "hem d'estar preparats per la desobediència civil".  Dolors Camats, coordinadora nacional d'ICV, acusa el PP de tapar les seves vergonyes fent servir de cortina de fum Catalunya, després de la macrooperació contra la corrupció a Espanya.

Marta Rovira, secretària general d’ERC, també ha dit:

- "Jurídicament fan poques coses. Les impugnacions tenen poques raons jurídiques i moltes polítiques. La raó jurídica no és allò que impera en les impugnacions del Govern espanyol aquests moments."

- "El 9-N hem de sortir de casa i fer una demostració de força una altra vegada. Som una majoria social contundent a favor de la independència. No ens podem quedar de braços plegats. Si fan servir les impugnacions per afeblir-nos i acomplexar-nos, hem de fer la reacció contrària."

- "Estan a punt d'impugnar-nos el pensament, aquesta gent. Després d'això, què més ens impugnaran?"

- "Ni ahir ni avui hem rebut cap informació sobre la reacció a la impugnació. No tenim constància d'una nova cimera en breu."

- "Estem disposats a fer el mateix al costat del Govern i la resta de forces polítiques perquè els ciutadans de Catalunya puguin decidir."

Dolors Camats, coordinadora nacional d’ICV, també ha dit:

- "La persecució que està fent el govern espanyol té una excusa jurídica però, sobretot, té una intencionalitat política."

- "És evident que quan parlem d'un procés participatiu que vol expressar una mobilització ciutadana i l'Estat espanyol es mostri implacable i busqui quines són les esquerdes per poder-ho impugnar, demostra que no és un problema jurídic, legal, és un problema polític i el que fa l'estat és una persecució política."

- "No coneixem quin serà l'abast d'aquesta impugnació. Però el que creiem és que cal que el dia 9-N sigui una mobilització ciutadana tan o més espectacular com les darreres que hem viscut. I ara, denunciant que no ens han permès fer-ho d'una manera legal, acordada i democràtica a tots els efectes."

- "No me'n puc estar de dir-ho: ahir coneixíem que hi ha 52 detinguts a Madrid pel cas de corrupció, i la resposta del PP a la tarda va ser fer servir de nou Catalunya com a cortina de fum de les seves vergonyes."

- "Cridem la gent a mobilitzar-se, participar, i expressar-se, que és el que ha acabat sent el nou 9-N, una manifestació d'expressió de voluntat popular, amb urnes, amb denúncies, expressant que volem votar de debò i que no ens estan deixant ni tan sols demanar-ho."

Quim Arrufat, diputat de la CUP, també ha dit que:

- "Efectivament, [s'ha de treure les urnes al carrer el 9N]. Veurem quin dia ho prohibeixen, ho intenten impugnar i el nivell de desplegament de la consulta. Hem d'estar preparats per a la desobediència civil. Hem d'arribar-hi amb desplegament i logística suficient per desobeir la prohibició de l'Estat."

- "Hem de fer passes endavant malgrat el que digui i faci l'Estat espanyol, que és absolutament previsible des de fa temps."

- "Depèn del format i de l'anunci que hagi de fer el president, si ens crida a una reunió per avaluar la impugnació, hi anirem."

- "Demanem al Govern que no acati la impugnació. Que ho tiri endavant i que n'esperi una altra, i una altra, i una altra... No s'acull a cap marc legal i no és tan fàcil impugnar-la com l'anterior [9-N]. No ha de baixar del carro, demanem que continuï endavant."

- "Si no ho fem així, ens guanyen amb molta anticipació, des de fa dos anys, preveient que amb qualsevol gest que faci l'Estat, al final, pararem."