Tu diràs
Ara, de 4 a 6 h
Tu diràs
amb Aleix Parisé
En Directe
I després, de 6 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté

"Intolerable que se suspengui la presentació de 'Victus' i s'obri les portes a un dictador"

albert-sanchez-pinol

00:00 01:03:09
00:00 01:03:09

Albert Sánchez Piñol troba “intolerable” que l’Institut Cervantes suspengui la presentació de Victus i, en canvi, “obri les portes al dictador Obiang”, tal com va fer fa uns mesos a Brussel·les. L’autor del llibre considera “mesquí” el que va dir Jorge Moragas i creu que la polèmica pot impulsar la V de la Diada. Sánchez Piñol també avança que la segona part de Victus està “gairebé acabada” i que sortirà, “segurament”, per Sant Jordi.

Albert Sánchez Piñol, autor de Victus, també ha dit que:

- "La millor promoció que es pot fer a un llibre és que el prohibeixin. Encara que això sigui beneficiós per als interessos del llibre, va ser desagradable."

- "No va ser un acte polític [la presentació d'Amsterdam]. No hi havia cap senyera, ni ens hauria agradat ni tocava."

- "No [arribo anar a Utrecht] perquè a primera hora del matí em truquen del Cervantes [per dir que se suspèn la presentació]."

- "Em diuen que ho lamenten molt. [...] Que tenen por que es polititzi. Aquí sí que m'enfado una mica. Si no volen polititzar un acte, el que no poden fer és enviar secretàries de l'ambaixada a polemitzar amb l'actor."

- "El que em va saber greu és que després de tenir una relació al més cordial possible m'envien algú amb aquesta actitud."

- "L'editorial holandesa considera intolerable [que se suspengui la presentació del llibre] i em diuen que enviaran una nota a la premsa holandesa."

- "Qui ho esbomba a Holanda és l'editorial holandesa, que va fer una nota de premsa dient que l'ambaixada espanyola suspèn un acte cultural."

- "Em sembla mesquí [el que va dir Moragas]. Jo no vaig demanar mai anar al Cervantes, era un acte programat des de feia mesos. Això és convertir la víctima en culpable."

- "Jo no he generat cap problema. El generen ells. Si l'acte s'hagués fet, jo avui no seria aquí."

- "No té sentit que facin aquest acte més endavant si la presentació de la versió holandesa és ara."

- "Algunes vegades he anat a actes del Cervantes i sempre hi he tingut molt bon rotllo. He discrepat de la seva política en algunes coses, però mai hi he tingut cap problema."

- "No cal ser gaire intuïtiu per saber que Diplocat i la diplomàcia espanyola estan com gat i gos."

- "Ja vam fer que els dos actes [el d'Amsterdam, organitzat pel Diplocat, i el d'Urecht, per l'Institut Cervantes] no coincidissin en el mateix espai i temps."

- "És una qüestió de política i d'estètica que actes de presentació d'una novel·la els acabis vetant i, en canvi, hagis tolerat, hagis obert les portes, encara que sigui d'una manera discreta, al dictador Obiang."

- "Normalment no vaig a presentacions a l'estranger perquè és molt cansat. Però aquí l'editorial holandesa va fer una esforç important, i em semblava lleig no anar-hi, perquè havien estat perseguint el llibre durant molt temps."

- "Segurament [és publicitat per a la V]. És veritat que es pot parlar d'errors. Però quina casualitat que només causin errors cap a una banda."

- "[Victus] no és cap pamflet. És una novel·la."

- "La continuació de Victus està gairebé acabada. Segurament, sortirà per Sant Jordi de l'any que ve."

- "No serà un totxo com el primer i s'explicaran coses molt poc conegudes. Històricament el 1714 ho ha eclipsat tot. La gent sap menys que la guerra va continuar després."

- "En el meu imaginari hi ha més part. A mi m'agradaria explicar tot el segle XVIII amb els ulls de Martí Zuviría."

- "Abans de començar la primera part, ja tenia visualitzats uns quants llibres. Arriba fins a la Revolució Francesa."