Tu diràs
Ara, de 4 a 6 h
Tu diràs
amb Aleix Parisé
En Directe
I després, de 6 a 7 h
La primera pedra
amb Noemí Polls

La Generalitat estudia 'denunciar' el govern espanyol per impagament

mas-colell

00:00 32:42
00:00 32:42

El conseller d'Economia i Finances, Andreu Mas-Colell, ha confirmat que la Generalitat estudia denunciar el govern espanyol per impagament de la disposició addicional tercera, al qual s'havien compromès en la comissió bilateral. La falta de transferència de 759.000.000 € deixarà la tresoreria de la Generalitat "molt tensionada", de manera que no es podrà garantir "el pagament de les nòmines", ni tampoc el contrari. Mas-Colell confia que el PSC "actuï amb seriositat" i aprovi els pressupostos de la Generalitat.En una entrevista a El món a RAC1, el conseller d'Economia i Finances, Andreu Mas-Colell, ha dit que:

- "El president de la comissió bilateral, Josep Antoni Duran i Lleida, ens ha confirmat que no hi hauria transferència."

- "Als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) hi ha una partida de 1.050 milions per pagar addicionals terceres. Hi ha tres comunitats més, a banda de Catalunya, que havien de cobrar. La part més gran seria per a Catalunya, i no m'hauria sorprès que a l'hora de fer els convenis la partida no hagués donat de si. Confesso amb astorament que l'incompliment serà radical. Per a nosaltres i per a ells. Si em diguessin 'no tinc diners' ho acceptaria. Però això ho han fet purament per arreglar números, transferir dèficit a les comunitat autònomes  i millorar la imatge de l'Estat en detriment de les comunitats autònomes."

- "Tant l'Estat com Catalunya han d'estar cada setmana buscant diners als mercats. Hi ha una diferència entre ells i nosaltres: l'Estat accedeix al crèdit amb més facilitat i a un preu molt més baix que nosaltres. Si ens deixen sense aquests diners, saben que els haurem de buscar amb més dificultats i pagant més."

- "Estem mirant si podem denunciar l'Estat. És una via que no volem seguir. Però hi ha comunitats autònomes que sí que van presentar un contenciós administratiu per imapagaments. Nosaltres no ho vam fer seguint la nostra línia de prudència. En el nostre pressupost no vam incloure el fons de competitivitat, i sí els fons previstos per l'addicional tercera. Igual que dèiem que el fons de competitivitat és un tema polític, en aquest cas ho estudiarem."

- "Amb aquest impagament, la tresoreria es posa en tensió. La tensió ja la tenim durant tot l'any. Necessitem aproximadament 100 milions a la setmana per cobrir el dèficit previst aquest any. En circumstàncies normals els podríem aconseguir amb relativa facilitat, però ara no hi ha res de normal. El sistema financer està completament col·lapsat. L'accés al crèdit és difícil. I la clatellada crea tensions de tresoreria, que ja teníem constantment."

- "No garanteixo res [pel que fa al pagament dels sous]. I tampoc dic el contrari. Les coses de Tresoreria van així. La clatellada de 759 milions fa que hàgim de fer esforços addicionals."

- "A Catalunya no tenim la clau de la caixa. No recaptem els diners. Ho fa l'Agència Tributària. Podríem reprogramar pagaments, i potser també podríem reprogramar el pagament d'impostos a l'Estat."

- "Tancament de caixes? Estem interactuant amb un govern agònic, que ens fa una mala jugada al darrer moment. No em sorprèn. Vull esperar que no els faci bé, que els faci mal. Confio que el nou govern simplement tingui una concepció diferent de la paraula i de la lleialtat..."

- "L'impagament no afecta els nostres pressupostos. Distingim la liquiditat de la solvència. Ara hem de discutir els pressupostos amb els partits polítics, i mentrestant continuarem reclamant els diners perquè ens els deuen."

- "És clar que complirem amb el dèficit de l'1,3%. Tenim incertesa en els ingressos. Cada cop és més gran. I serem conservadors."

- "Aquest any la retallada serà considerablement inferior. No hem començat les converses amb els partits, i  si dono massa detalls es podria entendre com una desconsideració."

- "Per ara, no pensem a ingressar els fons de competitivitat."

- "No tocarem l'impost de donacions. I pel que fa al de patrimoni, crec que anirem a situar el llindar dels 700.000 euros del Zapatero."

- "El govern aprovarà els pressupostos el 20 o el 27 de desembre. Al Parlament, s'aprovarà de cara al 2012"

- "Confio que més d'un partit ens ajudi a aprovar els pressupostos. Espero que el PSC s'ho prengui seriosament."

- [Pel que fa a la falta d'inversions als ajuntaments pel PUSOC] Tenim la demanda de molts ajuntaments que els fons d'inversió es puguin aplicar a la despesa corrent. La priorirtat en inversions no està en el seu punt més alt."

-"Pacte fiscal vol dir sortir de la LOFCA, i reconèixer la singularitat catalana. Això és blanc o negre. Rajoy sabrà des del primer dia que això és el que el partit de la Generalitat li exigeix. Si no, no donarem suport a la investidura de Rajoy."

- "Veig la cimera europea amb la mateixa esperança que les altres. Per ara només tenim els acords de Merkel i Sarkozy, i donen una visió esbiaixada del problema, excessivament centrada en l'austeritat."

- "El PSC té tot el dret a posar condicions. Volem parlar de futur? Jo estic disposat a no mirar enrere si hi ha acords per mirar endavant. Estic disposat a no mirar enrere si voten a favor dels pressupostos."

- "L'economia de l'Aldea és fonamentalment viable i sana. Els cultius tenen bones perspectives d'ingressos. Hi ha un problema de liquiditat, i no de solvència, perquè són resolubles."