La competència
Ara, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau
En Directe
I després, de 13 a 14 h
Vostè primer
amb Marc Giró

Julian Assange admet que els EUA "m'han volgut segrestar i assassinar"

julian-assange

00:00 21:35
00:00 21:35

El fundador de Wikileaks, Julian Assange, denuncia plans dels EUA per segrestar-lo, assassinar-lo i fer que Wikileaks es consideri una organtizació terrorista. A més, Assange ha dit a El món a RAC1 que prepara una nova entrega de documents que comprometran diverses entitats bancàries. D'altra banda, ha recomanat a tothom que encripti les seves comunicacions per internet.

Julian Assange, fundador de Wikileaks, també ha dit que:

- "[Fa] més de 300 dies que hi sóc [a l'ambaixada]."

- "No crec que la situació política, molt complexa, permeti que pugui marxar-ne aviat. Però mai se sap."

- "L'únic moment en què ho he considerat [si continuo publicant a Wikileaks] i he pensat si valia la pena, és quan em van aïllar a la presó. Vaig reflexionar mitja hora i vaig concloure que només es viu una vegada i el millor és fer-ho sent fidel en allò que creus."

- "Sí [que estic preparant una nova gran filtració de documents que poden comprometre bancs importants]. Sempre tenim diferents projectes entre mans que estan preparats per ser publicats."

- "La major part de les nostres publicacions han implicat tots els països d'arreu del món."

- "Internet ha estat en el punt de mira de governs i institucions governamentals preocupades pel potencial liberalitzador d'internet. S'ha construït una indústria gegantina de supervisió i de vigilància que és capaç de devastar-ho tot. És la vigilància estratègica."

- "També han desenvolupat un sector automatitzat que és capaç de filtrar enormes quantitats d'informació. Això ha convertit el Govern dels Estats Units en el primer espia electrònic del món. Segons el Washington Post, és capaç d'interceptar 1.700 milions d'imatges i d'informació a arreu del món."

- "Hi ha centenars de polítics i de comentaristes que han publicat projectes per assassinar-me o segrestar-me. Fins i tot, s'han presentat projectes de llei al Congrés nord-americà per definir Wikileaks com a organització terrorista."

- "Difonem informació i coneixement i la gent entén què passa a la nostra civilització. Internet ha esdevingut el principal mètode mitjançant el qual la gent gestiona de manera intel·ligent les seves vides. També ha permès equilibrar la balança entre centres de poder."

- "Wikileaks ha fet que les organitzacions més potents esdevinguin transparents."

- "Sí, tots els individus han d'encriptar la seva comunicació habitual, n'estic convençut. És molt incòmode, però hi ha tot un seguit de programes que t'ho permeten fer."

- "Durant els últims anys, totes les societats del món han basat la seva comunicació a internet. Tota la comunicació hi és. Tota la informació bancària hi és. És el sistema sanguini, les venes o les neurones de la civilització. Si la llibertat es redueix a internet, no podem permetre que sigui un espai on només pocs poders -com la Xina o els EUA- puguin vigilar les comunicacions de la major part de la civilització. A l'Estat espanyol, un correu electrònic enviat entre dos amics, pot acabar als EUA. Tot és recollit als EUA i fet accessible als seus interessos."

- "Twitter és un cas més interessant, perquè és públic. L'espionatge no és aplicable. Però s'ha convertit en un mecanisme de control social. Twitter fa un any lluitava contra les empreses nord-americanes que estaven sota la pressió del govern dels EUA per la seguretat. Ara ha abandonat la lluita perquè s'ha adonat que no la pot guanyar. Com a resultat d'aquest abandonament, Espanya i d'altres països europeus estan perdent sobirania perquè els EUA i qualsevol altre poder s'estan implicant en la pena de mort de la comunicació."

- "La nostra organització ha patit una sentència de mort econòmica prohibint-nos rebre fons a través del Banc d'Amèrica. Això és un bloqueig econòmic il·legal. És una transferència forta en el dret sobirà dels pobles europeus."

- "No hem vist cap reflexió sobre el que està passant actualment. Per què el món acadèmic ha fallat a l'hora de descriure què està passant actualment? Potser per la manera en què hem viscut els últims anys. Wikileaks és interessant no només pel que publiquem, sinó per la reacció davant del que publiquem, que defineix les estructures del poder polític i geopolític actual. Assenyala la corrupció existent entre els institucions i permet establir una connexió entre l'estat i les seves representacions."

- "Vull esmentar que hi ha hagut problemes en la nostra organització, però hem tingut un suport massiu per part dels nostres seguidors per facilitar-nos suport financer."

- "Els tribunals han volgut destrossar-nos. Però el suport rebut ens ha permès no destruir cap dels documents publicats. Estem a punt de veure quin és el cost polític de la informació publicada a internet."

- Sobre la denúncia d'Associated Press: "El sector de la seguretat nord-americà té els registres telefònics de totes les persones que truquen als Estats Units, totes les trucades que s'hi fan. És capaç d'establir automàticament l'estructura política dels EUA. Té anys d'enregistraments telefònics que permeten veure les connexions socials de les persones. Aquests registres estan sent adquirits amb l'objectiu de fer aquest seguiment."

- "Tenim la mateixa legitimitat que qualsevol altra organització de publicar documents secrets de persones escollides democràticament. L'argument de la democràcia és una mica fal·laç perquè només si atenen allò pel qual han estat escollits, podran actuar com cal. La informació és fonamental. No pots permetre que els governs s'autoregulin. Si no, no sabem què passa exactament: hi ha corrupció i abusos que s'acumulen l'un darrere l'altre."