El món a RAC1
Ara, de 8 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté
En Directe
I després, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

Experts nuclears descarten "el pitjor escenari" a la central de Fukushima

javier-dies

00:00 21:43
00:00 21:43

El catedràtic d'Enginyeria Nuclear de la UPC, Javier Dies, ha explicat fil per randa com treballen els tècnics d'una central nuclear per evitar una catàstrofe. Dies s'ha mostrat prudent sobre les conseqüències de les explosions a Fukushima, al Japó, però ha descartat la fusió del nucli, el "pitjor dels escenaris".

El catedràtic d'Enginyeria Nuclear de la UPC, Javier Dies, ha respost alguns dels principals dubtes:

El Japó té un problema nuclear?

Al Japó tenen 54 centrals nuclears. Són moltes. Per la informació que tenim, només hi ha hagut problemes en dues centrals.

Què estan fent per combatre les alarmes?

En un primer moment, després del terratrèmol, les centrals nuclears es van aturar. El reactor emet l'anomenada "calor residual". Si aquesta calor no es treu en quatre o cinc dies es pot fondre el reactor. Sense electricitat han de buscar un sistema per refrigerar, però el problema és el tsunami, que ha deixat sense funcionament els grups dièsel per falta d'electricitat. La calor residual fa pujar la temperatura del reactor. Hi han d'injectar refrigerant. Hi han estat posant aigua de mar amb bor. El bor té la propietat d'absorbir els neutrons. Això genera molt de vapor. Ara el que estan fent es alliberar-lo controladament. Però la filtració pot abocar radioactivitat a l'exterior.

Per què s'han produït explosions?

Com a conseqüència de l'augment de la temperatura, s'ha produït hidrogen. Aquest hidrogen ha provocat l'explosió. El vas del reactor no està afectat, ni tampoc l'edifici de contenció, que són les dues primeres parets. L'hidrogen ha explotat en un altremagatzem (funcionen com nines russes).

Què significa la fusió del reactor?

A dins del reactor hi ha barres amb el combustible, urani 235, i acer. Si puja la temperatura es fon amb una pasta radioactiva.

Sí, però... què passa si el nucli es fon?

Es pot fondre el nucli, però el vas pot aguantar. Si es trenqués el vas, tindríem residus radioactius en un vas. A Harrisburg, als Estats Units, va passar. El perill és que es faci un vessament massiu, però encara quedarien dues barreres.

Això pot provocar una explosió nuclear?

No. L'explosió ha estat química, no nuclear. Si el reactor acabés de fusionar, no explotaria, sinó que deixaria una pasta de radioactivitat que podria provocar vessaments importants.

Quan pot passar l'alarma?

El temps va en favor de la seguretat perquè cada cop emet menys calor.

On s'han produït les explosions?

Als edificis propers al reactor 1 i al reactor 3. Però hi ha un detall important: els reactors estan parats. Si hi ha rèpliques de sismes es pot trencar el vas, però el reactor està parat i està fred.

Podríem descartar el pitjor dels escenaris?

La central no hauria d'explotar. Hi ha explosions químiques, però a l'edifici del costat. Si explota, hi podria haver una incorporació massiva de radioactivitat. La gent que el respira incorpora radioactivitat. Per això han evacuat la zona.

El Japó té un problema nuclear?

Depèn del vent i de la pluja radioactiva, però quan a poc a poc es vagi dipositant anirà cap a terra.

El Japó té un problema nuclear?

Cinc o sis dies des del desastre. La quantitat de calor que emet es va evacuant per convexió natural, i queda fora de perill.

El Japó té un problema nuclear?

Arribarà un moment que si allò no s'escalfa no hi haurà més radiació ni més emissions. La gent podrà anar tornant. No és una brasa...

El Japó té un problema nuclear?

Pot afectar les espècies marines. Però al mar hi ha molta aigua i es dissol. Per entendre'ns, no és igual beure una ampolla de lleixiu que tirar-la en una piscina.

El Japó té un problema nuclear?

Les centrals nuclears fan programes d'inversió perquè estiguin en bones condicions. De tant en tant, fan una parada perquè estiguin en més bones condicions. Es poden estrendre fins a 60 anys. Sembla que és una política beneficiosa. Però cal fer un programa de millores. Si l'organisme regulador ho garanteix.

El Japó té un problema nuclear?

Tingui en compte que Japó és un país exemplar. En un altre lloc, la mateixa catàstrofe podria ser molt pitjor. Però allà ha afectat tot: els trens, les carreteres, les cases. Què és el que ha aguantat?