El món a RAC1
Ara, de 6 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté
En Directe
I després, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

Fidels a la quaresma

Error 500

Error 500

Després de confirmar-nos que en breu assumirà la direcció del restaurant Murmuri, en Fermí Puig ens ha explicat algunes receptes clàssiques de bunyols i de bacallà. Els oients també hi heu dit  la vostra.

Les receptes d'en Fermí

BUNYOLS DE VENT

Aboquem 1/4 de litre d'aigua, 25 grams de mantega i un puntet de salt en un cassó. Quan l'aigua bull, baixem la intensitat del foc i hi tirem 100 grams de farina. Remenem i traiem el cassó del foc. Quan la barreja comença a refredar-se, tornem a posar el cassó al foc i, un per un, anem tirant els tres ous que tenim preparats. La massa per fer els bunyols de vent ja està llesta!

BACALLÀ DE QUARESMA

S'enfarina  i es fregeix el bacallà, ja dessalat. A la mateixa paella on s'ha fregit el bacallà, es fa el sofregit, al qual s'hi pot afegir carxofes, pèsols, panses, pinyons i una mica de picada (pa torrat i ametlles). Posteriorment, es retorna el bacallà a la paella per donar-li temperatura i, així, unir-lo al sofregit.

Les receptes dels oients

BACALLÀ A L'ALL CREMAT - Josep Maria Boronat (barri St.Pere)

S'agafen set alls tallats a làmines i els posem en una cassola de fang. Deixem que es torrin però sense que s'arribin a cremar. Hi tirem uns cinc tomàquets madurs, ja pelats i capolats, i fem un sofregit. Després hi tirem tres patates grans tallades a daus, li donem unes voltes i hi tirem aigua fins a cobrir-les. A tres quarts de la cocció de les patates, afegim uns bons talls de bacallà al damunt i, per sobre, una picadeta amb els alls cremats. Tot plegat ho deixem fins que s'acabin de coure les patates i el bacallà.

BUNYOLS DE BACALLÀ AMB ALL I JULIVERT - Imma (Badalona)

Es renta el bacallà sec esmicolat i es posa en remull. Es bat un ou en un plat fondo, on s’hi posa la quantitat d’all i julivert desitjada, així com també el bacallà dessalat. A continuació, s’hi aboca farina i es barregen els aliments. En una paella, es tiren cullerades de la pasta del bacallà, que es deixen coure fins que estan daurades.

BUNYOLS DE BACALLÀ BUFATS – Sònia (La Vall d’en Bas)

Es sofregeix un porro i es bull una patata. S'afegeix el bacallà i la patata a la paella del porro. Un cop cuit, amb una forquilla s'aixafa. En un bol separat, s'hi aboquen tres rovells d’ou, farina, llet i llevat, que es barregen amb el bacallà xafat per tal de donar consistència als bunyols, que es deixen reposar durant una hora abans de fregir-los.

BUNYOLS DE VENT – Pau Pascó

Es fa la massa dels bunyols amb farina, ous i mantega. Un cop preparada, es pot barrejar amb el condiment que es desitja, com ara xampinyons, gambes, pernil o també bacallà. No obstant, si es volen bunyols de vent, només s'ha de fregir la massa, després d’haver-ne extret diferent cullerades. Llavors, es ruixen els bunyols amb un raig d’anís i s'ensucren.

BACALLÀ AMB BUNYOLS DE BRÒQUIL – Roger (Tarragona)

A part, es prepara el bacallà i també el bròquil, que s'arrebossa amb farina i ou. Mentre es té en reserva, es fa un sofregit amb la ceba; quan s’observa que ja està rossa, s’afegeix el bacallà, la picada i una mica d’aigua. Tot junt es deixa bullir i en últim instant s’hi afegeix el bròquil i, opcionalment, ous durs.

BACALLÀ AMB ALLIOLI I SOFREGIT DE PORROS – Anna (L’Ametlla del Vallès)

Es sofregeixen dos porros amb tomàquet picat i pebrot bullit. El sofregit es posa sobre el bacallà, que s'ha fregit a volta i volta. Tot plegat, es complementa amb una bona quantitat de salsa allioli.