No ho sé
Ara, de 20 a 22:30 h
No ho sé
amb Anna Vallhonesta
En Directe
I després, de 22:30 a 1:05 h
Tu diràs
amb Aleix Parisé
Bàsquet a RAC+1
En Directe
Bàsquet a RAC+1
Bayern vs. Barça
En Directe

Gerry Adams creu que "és un error que Otegi estigui a la presó"

gerry-adams

00:00 14:26
00:00 14:26

En una entrevista a El món a RAC1, Gerry Adams, president del Sinn Féin, defensa que Arnaldo Otegi hauria de sortir de la presó "el més aviat possible" per participar en el procés de pau d'Euskadi. Ha defensat l'acostament dels presos d'ETA i ha apostat pel diàleg com la millor manera de resoldre el conflicte.Gerry Adams, president del Sinn Féin, ha dit que:

- "Cada part té el dret de posar els temes que vulgui sobre la taula, incloent-hi el futur d’ETA, la seva dissolució, el desarmament, juntament amb altres temes com l’alliberament de presos, els drets humans, les víctimes, els drets que tenen els partits polítics i la decisió dels ciutadans d’escollir una posicionament polític."

- "El grup internacional va utilitzar un llenguatge específic amb la crida a ETA, i reconec i agraeixo que ETA, segons com es miri, hagi utilitzat el mateix llenguatge que la nostra declaració."

- "També vam fer una crida per parlar entre els governs francès i espanyol, i entre totes les parts en el País Basc, també amb els jugadors no descoberts encara en el conflicte."

- "El diàleg és necessari. El diàleg és un obridor de portes, i els temes que semblen que mai es podrien resoldre, seran resolts amb el procés del diàleg."

- "Durant la desaparició de l’IRA, que va durar unes quantes dècades, cada dia va caldre alimentar i nodrir el procés per poder avançar. I encara avui hi ha parts, per exemple, que no s’han pogut incloure en l’acord."

- "Crear la pau no passarà en un sol dia, en un sol comunicat o en un simple esdeveniment grandiós. És un procés i un viatge conjunt amb molta gent, i necessitem ser pacients, magnificents, optimistes, perquè crec fermament [...] que hi ha gent que vol la pau, i que tenen l’habilitat, la intel•ligència, i l’entorn polític per desenvolupar-la."

- De la participació de les víctimes al procés: "Depèn del que opinin les víctimes mateixes o les seves famílies. No hi pot haver una jerarquia de les víctimes. [...] Les víctimes mateixes o les seves famílies haurien de prendre la decisió individualment."

- "Cada família plora el mateix. Cada família pateix de la mateixa manera. Primer necessitem entendre això, i ser inclusius."

- "Algunes víctimes, coneixent la situació irlandesa, respondran amb un enorme perdó. [...] Aquestes víctimes han fet un treball magnífic per portar el conflicte a un final."

- "Cada part implicada en la resolució del conflicte necessita ser molt conscient que no hi ha confiança. La gent no confia en ETA, la gent basca no confia en el govern espanyol, les víctimes no confien en el que diu la resta. De manera que jo començaria el procés construint la confiança a través del diàleg."

- Dels presos: "A la majoria dels presos no els importa en quina presó estan. Però sí que importa a la família, perquè la família ha de fer llargs viatges per veure'ls, [...] i això es molt, molt dolent."

- "L’acostament dels presos és el mínim, tal com va passar amb els irlandesos, en què els presos els van traslladar d’Anglaterra a Irlanda, més a prop de les seves famílies. Això va formar part de la negociació."

- "El perdó és un part mes del procés; i la gent rebrà perdó. Només necessitem ser curosos."

- "El procés de l'IRA es va convertir moltes vegades en un joc de Scrabble: que el govern hauria de dir tal cosa, que els republicans haurien de dir tal altra cosa, que l'IRA hauria de dir tal i tal cosa. La falta d’això seria un judici només contra ETA."

- "Que gent com Arnaldo Otegi, personalment compromesos amb la recerca de la pau, estiguin a la presó és un error. I s’hauria de resoldre tan aviat com sigui possible."

- "Arnaldo ha fet els passos que ha fet pels seus motius, amb la seva pròpia manera i consistència de fer les coses, i no estaríem en la situació actual i movent-nos endavant si no fos pels seus bons esforços, i també els d’altres."

- "Otegi no estarà a la presó per sempre, i cap persona estarà a la presó per sempre."

- "Avui veiem que és possible finalitzar aquest procés, incloent l’alliberament de presos i en què ETA ha estat desarmada i treta de la societat."

- De les crítiques rebudes: "La pau no es pot fer en un dia o una sola conferència, és un procés. I tothom a la conferència volia pau amb justícia. I la fi de qualsevol conflicte."

- "Després de la declaració hauríem de reconèixer el que s’ha avançat, així com també el que queda per avançar."

- Del dret a l’autodeterminació de Catalunya: "La gent té dret a escollir el seu propi destí, i la gent té el dret d’escollir les relacions amb els seus veïns."

- "Nosaltres ajudaríem en qualsevol campanya pacífica i democràtica per assolir aquests objectius [de l’autodeterminació] tan legítims com necessaris."

eta-adams7

00:00 00:17
00:00 00:17

eta-adams3

00:00 00:26
00:00 00:26

eta-adams4

00:00 00:17
00:00 00:17

cat-adams1

00:00 00:07
00:00 00:07