Tu diràs
Ara, de 4 a 6 h
Tu diràs
amb Aleix Parisé
En Directe
I després, de 6 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté

Homs avisa ERC que Mas està en condicions d'anar sol a les eleccions

francesc-homs

00:00 48:48
00:00 48:48

Francesc Homs avisa ERC que Artur Mas està en condicions d'anar en solitari a les properes eleccions i assegura que “abans de Nadal” quedarà resolt si hi ha eleccions anticipades o s'esgota la legislatura. El conseller de la Presidència i portaveu del govern també alerta que les declaracions d'Alícia Sánchez-Camacho sobre la Fiscalia “mereixen una investigació” i considera que el govern espanyol “està indignat perquè hem fet el 9N passant de Madrid”. D'altra banda, Homs troba “escandalós” que ACS ja hagi cobrat els 1.350 milions d’indemnització: “Genera estupor i indignació”.

Francesc Homs, conseller de la Presidència i portaveu del govern, també ha dit que:

- [Sobre els 1.350 milions d'euros d'indemnització que ACS ja ha cobrat] "Ho trobo escandalós, quan es deuen diners a pimes, a gent que té drets adquirits... Tinc la sensació que ho han intentat fer per la porta del darrere. Genera estupor i indignació."

- [Sobre el 9-N] "Crec que estan indignats [al Govern espanyol] perquè hem passat d'ells."

- "No diu gaire a favor d'ells la reacció que han tingut."

- "És molt lamentable aquesta reacció. Denota molta inseguretat per part d'ells mateixos."

- "El 9-N va ser un èxit per la reacció de la gent de Catalunya. No tinc la sensació que es fes en contra del Govern d'Espanya. Aquest no era el motiu, i a mi ningú em va parlar de Rajoy i del Govern d'Espanya a la mesa que presidia. La gent estava contenta, tenia molta consciència del que estava passant, no a la contra de ningú."

- "La querella forma part d'aquest capítol de desconcert si agafem les declaracions de la gent del PP."

- "Les declaracions d'Alícia Sánchez-Camacho [sobre la Fiscalia] mereixen una investigació. Això és molt greu. En un país normal i corrent, aquest tipus de pressions polítiques requeririen una condemna rotunda."

- "És d'una imprudència i una temeritat que no pot quedar de qualsevol manera."

- "No som de portar les coses als tribunals. Però algú hauria de posar llum sobre tot això."

- "No ha arribat la querella encara."

- "Com a govern estem absolutament tranquils, perquè sabem les regles del joc, i sabem què hem fet i com ho hem fet. És sorprenent que t'acusin de delicte de desobediència quan prèviament no se t'ha fet cap requeriment, quan has demanat un aclariment per complir."

- "No sabrem mai al 100% qui hi ha al darrere del ciberatac. Qui ho ha fet ha de tenir diners, infraestructures. No és un aficionat."

- "No m'atreviria a dir noms i cognoms. M'ho puc imaginar, però no seria prudent dir-ho."

- "La reacció del PSOE l'he vista un punt més serena. Hi ha hagut més matís i audàcia."

- "El que valoro d'ahir [de les reunions] és el bon to que hi ha a la política catalana, que és condició prèvia per construir acords després. Això contrasta amb l'agror que ve des de Madrid."

- "Hi ha tantes posicions com actors. Per tant, s'ha de treballar a identificar el punt denominador comú."

- "No es pot descartar cap opció."

- "Esgotar la legislatura per esgotar-la de qualsevol manera això no ho diu absolutament ningú. Es tracta de com donem curs a aquesta moviment polític que hi ha a Catalunya que també respon a una necessitat."

- "No es tracta de convèncer l’un o l'altre. No es tracta que un imposi la posició de l'altre. S'ha d'identificar el que pot ser comú denominador."

- "Calculo que abans de Nadal haurem resolt cap a on orientem les coses."

- "És un procés que no té marxa enrere."

- "I tant! [Avui, Catalunya està més a prop de la independència que dissabte passat]. Diumenge es va fer un pas de gegant."

- [Sobre un pacte CiU-PSC pels pressupostos] "Si els partits no són capaços d'estar a l'altura de les circumstàncies del dia 9 de novembre, vés a saber com s'acabaria. Però seria l'expressió de no ser capaços de posar-nos d'acord."

- "Rajoy no ha contestat la carta. Estic convençut que ho farà."

- [Descarta una altra reunió entre Mas i Rajoy?] "Un no ha de descartar mai aquest tipus de reunions. És un tret d'identitat del poble de Catalunya la predisposició al diàleg."

- "Jo vaig presenciar la signatura d'un acord de legislatura. Quan prenem decisions, s'ha de ser conseqüent. No es pot agafar només la part bona d'una decisió. Les decisions sempre tenen elements positius i d'altres que no ho són tant. S'ha d'estar disposat a les verdes i a les madures."

- [Mas està en condicions d'anar en solitari a les eleccions?] "I tant. Aquí hi ha un error de precisió quan es diu que Mas i els de Convergència volen una llista unitària perquè tenen por de perdre. En aquests moments, si et vols redimir com a partit ves a l'oposició."

- "Si la decisió és fer eleccions és perquè respon a un objectiu polític. Si fos el cas, es tractaria d'utilitzar aquest recurs per fer la consulta que no s'ha pogut fer."

- [Sobre el cas d'Ester Quintana, dos anys després de la vaga general] "És trist i lamentable el que va passar. La meva admiració en com d'una manera molt serena ho ha gestionat Ester Quintana. Tinc la sensació que ho ha gestionat sense voluntat de venjança."

- "Quan passen aquestes coses es posa en valor que alguna cosa no es va fer bé. Ningú té ganes que aquestes coses passin."