El Barça Femení a RAC1
Ara, de 13 a 16 h
El Barça Femení a RAC1
Barça vs. Chelsea
En Directe
I després, de 16 a 17 h
Superesports
amb Xavi Puig

I ara què?

ronda-politics

00:00 16:21
00:00 16:21

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ja esgrimeix la llei de consultes catalana després del no del Congrés. Maurici Lucena, del PSC, demana que ara "les coses es facin diferent". Des del PPC, Alícia Sánchez-Camacho adverteix que "la declaració d'Artur Mas certifica que és l'inici de la fi". Albert Rivera, de Ciutadans, critica que "a Rajoy li va faltar valentia per defensar el país que vol". I la CUP, amb Quim Arrufat, considera que "contemplen el cas català com Roma contemplava la rebel·lió de les províncies".

Francesc Homs, conseller de la presidència, ha dit que:

- "Ara toca persistir. Tenim un instrument legal claríssim que és la competència exclusiva per organitzar consultes. D'entrada això."

- "Ara s'ha de desenvolupar l'article de l'Estatut que atribueix competències exclusives a la Generalitat per organitzar consultes, que s'està tramitant ara al Parlament."

- "Tenim la majoria parlamentària que garanteixen la tramitació i els terminis adequats per poder-ho tenir tot a punt pel 9 de novembre."

- "No és un debat estrictament de marcs legals, és també de voluntat política."

- "Si la majora del poble de Catalunya i els seus representats polítics tenim clar que la idea de votar és la manera d'enfocar bé les coses, i de decidir bé el nostre futur polític col·lectiu, ho tenim a les nostres mans i depèn principalment de nosaltres".

Maurici Lucena, portaveu del PSC al Parlament, ha dit que:

- "Oportunitat perduda és una manera de descriure-ho. El que va passar ahir, juntament amb la sentència del TC, demostra que per part catalana les coses s'han de fer de manera diferent."

- "Amb moviments unilaterals, declarant la sobirania de Catalunya i fixant la data i la pregunta, ha quedat demostrat que així no podrem fer la consulta."

- "Necessitem un canvi d'estratègia."

- "El debat no s'ha tancat. Sabíem que ahir assistiríem a una obra de teatre on tots sabíem el final."

- "Em preocupa extraordinàriament que anem directes cap a un xoc de legitimitats i de trens, que en el segle XXI no és una bona cosa."

- "El PSC té una discrepància evident i pública amb el PSOE pel que fa a la consulta. [...] Pensem que per fer la consulta no l'aconseguiràs fixant la data i la pregunta unilaterlment. No és una manera de negociar."

- "La consulta s'ha de negociar a la britànica i a l'escocesa."

- "Ja n'hi ha prou d'aquesta broma d'anar a Madrid amb la data i la pregunta, això no és negociar."

- "Rubalcaba va demostrar que reconeix la profunditat del problema polític català, i és evident que el PSOE ofereix una solució, que contrasta amb l'immobilisme petri del PP i de Mariano Rajoy."

Alícia Sánchez-Camacho, president del PPC, ha dit que:

- "La resposta del Congrés és un a treballar conjuntament i al diàleg democràtic. És un no pel compliment de la llei."

- "Artur Mas hauria d'acceptar el resultat majoritari i democràtic del poble espanyol, en el qual també hi ha la majora dels diputats catalans. No acceptar-ho és quedar-se fora de la democràcia espanyola amb la qual ell mateix ha estat nomenat president de la Generalitat."

- "El PP ha escoltat a la cambra del diàleg, qui no va voler parlar va ser el president de la Generalitat que no va tenir prou coratge polític."

- "El PP seguirà oferint la mà estesa perquè hi hagi un diàleg democràtic dins del marc de la llei, però el que no es pot plantejar és oferir un diàleg fora de la llei."

- "No ha estat un debat, ha estat la veu de la majoria de la democràcia espanyola, i entre aquesta hi ha la democràcia catalana. Qui ha de moure fitxa és aquell que no vol canviar el seu posicionament i que no vol dialogar de res més."

- "Artur Mas ha de fer un pas enrere perquè tots puguem fer un pas endavant conjunt en la convivència i en la democràcia."

- "Les declaracions d'ahir del president de la Generalitat són l'inici de la fi. La política que porta a un carreró sense sortida està abocada al fracàs. És irresponsable i molt preocupant per part del president de la Generalitat."

- "No pot inventar-se una legislació específica per aprovar un referèndum que només és competència del Govern d'Espanya."

- "Artur Mas està abocat al fracàs. Les declaracions d'ahir el porten a un procés irreversible."

- "La responsabilitat política de cadascú està dins de la legalitat. Quan un aboca el poble fora de la legalitat no és el camí correcte."

Albert Rivera, president de Ciutadans, ha dit que:

- "No estic content [del debat], però ja havíem advertit que el debat era un tret al peu de l'estratègia dels partits separatistes. És un pas enrere dels que defensen la independència de Catalunya."

- "A Artur Mas se li va tancar ahir la porta democràtica, del diàleg, i ha d'acceptar que gairebé el 90% dels espanyols volem continuar vivint junts."

- "Crec que sí que va ser un debat en clau electoralista."

- "Del discurs del president Rajoy subscric la part de legalitat democràtica, però li va faltar una mica de valentia per defensar quin projecte de país vol."

- "Per part d'Artur Mas, s'han d'accepter els resultats democràtics, si no per què serveixen aquests debats?Ha d'acceptar les regles de joc i parlar de com governar ara Catalunya."

- "Artur Mas és poc creïble en el seu relat quan ara diu que no ha passat res i que continua."

- "Subscric moltes coses del contingut polític del discurs [de Rosa Díez], no subscric les formes."

- "Falta projecte. Soc crític absolutament amb el procés independentista, però els que defensem la unió no tenim projecte. Mariano Rajoy no va oferir ni va dir res de reformes de coses que no funcionen, ni va fer cap proposta de reforma del finançament."

- "Va ser un debat amb falta d'il·lusió per part dels que defensem el projecte conjunt i un error estratègic pels que volen la independència."

Quim Arrufat, diputat de la CUP, ha dit que:

- "El debat va certificar com hi ha hagut un canvi de mentalitat de Madrid cap a Catalunya."

- "Ja no contemplen Catalunya com un problema central, sinó com una rebel·lió a províncies. Com quan Roma veia com es revoltava alguna província, i que s'havia de sufocar o allargar en el temps."

- "No és una preocupació central, no cal que hi hagi ofertes ni propostes, sinó que s'ha de gestionar en el temps i intentar quedar bé amb els patricis romans que hi té desplegats."

- "Ahir es va veure nítidament que ja no es creuen que el moviment sobiranista sigui una cosa només d'Artur Mas. La immensa majoria política espanyola pensa que no serem capaços d'arribar on ens proposem arribar, i aquesta és la seguretat que els justificava el to dels seus discursos."

- "Han canviat la mentalitat, Catalunya no forma part del cos democràtic de la població espanyola sobre la qual tenen igual responsabilitat. Per ells és un conflicte a gestionar fora de les fronteres, a territori conquerit. Si no no s'entén l'absoluta dimissió i inhibició a l'hora de donar resposta i de donar sortida al conflicte."