Versió RAC1
Ara, de 15 a 20 h
Versió RAC1
amb Toni Clapés
En Directe
I després, de 20 a 23 h
L’Espanyol juga a RAC1
Burgos - Espanyol

... i el PP li demana "paciència" per "gestionar una herència enverinada"

enric-millo

00:00 12:45
00:00 12:45

El portaveu parlamentari del PP ha demanat "un canvi en el model de finançament" que beneficiï Catalunya, i a CiU li ha reclamat "que assumeixi els pressupostos com un exercici de responsabilitat". Amb Enric Millo hem recordat les paraules d'Alícia Sánchez-Camacho, ara fa un any, en què demanava la dimissió al PSC per l'impagament del deute. En una entrevista a El món a RAC1, Enric Millo ha dit que:

- "Seria absurd que haguessin de dimitir els dirigents del PP de Madrid després de l’impagament amb Catalunya. Hi ha una diferència molt gran entre els uns i els altres. Els que hi havia abans van mentir, van prometre coses que no van complir. I els que hi ha ara no tenen més remei que intentar afrontar la situació i pagar els deutes dels altres en la mesura que poden tenint en compte que la gravetat de la crisi és tremenda."

- “El govern anterior va mentir i va posar coses als pressupostos que eren impossibles de complir, van deixar de pagar el que devien i han deixat una herència enverinada.”

- "Ho devia qui ho va prometre. El que ho va prometre no ho va pagar. Ara és un deute que s’ha de pagar perquè és una obligació de l’Estat i s’haurà d’acabar pagant."

- “Hi ha una petitíssima quantitat, que és aquest deute impagat del PSOE el 2009, que els comptes actuals no permeten encara arribar-hi .[...] S’haurà d’esperar el moment que es pugui."

- "És un compromís que es va incloure a l’Estatut d’Autonomia i que també tenen altres comunitats i que cap el cobrarà."

- “Hi ha un pressupost que és el que és. Hi ha un forat impressionant, gegant, que ens ha deixat el govern anterior i hi ha una dificultat tremenda financera. [...] És  una situació molt extrema i molt límit que s’ha d’afrontar de la millor manera possible."

- "És una petita part del got buit que no ens agrada, a mi tampoc m’agrada."

- "Sense assolir l’objectiu de dèficit marcat per la Unió Europea i resoldre la crisi d’endeutament, és impossible que puguem sortir d’aquesta crisi econòmica."

- "Com a ciutadà català no em sento maltractat. Jo em sento en una situació que crec que requereix una revisió."

- "Crec que aquest model de finançament s’ha de revisar. Ha de ser més just, més equilibrat i amb una solidaritat que sigui més limitada i no sigui amb caràcter indefinit. Com a ciutadà català estic reivindicant un canvi."

- "No reconec una voluntat de maltractar per part de l’Estat."

- "Qui garanteix la cobertura dels serveis essencials és l’Estat. Amb això no em sento maltractat, al contrari. Com a català jo reivindico, demano i treballaré per aconseguir una modificació, un canvi en l’actual model de finançament que sigui més just i més adaptat a les necessitats que tenim a Catalunya."

- “Cal comparar amb el que es va executar, no amb el que es va pressupostar.”

- “El govern actual no enganya, l’anterior sí. L’anterior prometia coses que no podia complir. I ara no, la realitat és la que és.”

- "No hi ha més remei que estrènyer el cinturó i sortir del forat. Donar les culpes al govern del forat amb què s’ha trobat és una mica injust."

- “Crec que hi ha maneres d’aconseguir que CiU assumeixi també una part de la responsabilitat. CiU sap què és gestionar una herència enverinada perquè també s’ho ha trobat a Catalunya. Per això crec que té capacitat, demostrada en el temps, d’entendre la situació i utilitzar els dos mesos de tramitació parlamentària per buscar fórmules que garanteixin a la Generalitat el seu funcionament i que garanteixin també que hi posaran l’espatlla perquè la situació espanyola millori. Sortir d’aquest forat és bo per a tothom.”

- “Confio que CiU aplicarà a l’àmbit de l’Estat la mateixa responsabilitat que nosaltres, el PP català, hem aplicat al govern de la Generalitat el 2011-2012.”

- "El pressupost de l’any passat és irreal, il·lusori."

- “M’agradaria que el pressupost fos més sensible, hi hagués més inversions a Catalunya que enlloc més d’Espanya, que fóssim els que rebéssim més diners que ningú, sí, però això és molt egoista. Són pressupostos que cal mirar amb caràcter general.”

[Som davant l’incompliment d’una llei...]

- "El PP es pot 'abanderar' amb el fet que es complirà la llei quan es pugui."

- "El PP pot admetre que ens estem centrant en la petita part que no es pot complir, però tota la resta del model de finançament es complirà tot. I la quantitat de diners que surt de l’estat pel model de finançament d’aquest any incrementa en relació amb l’any anterior.”

- "És una situació extrema que no permet complir al 100%, però no hi ha ningú que digui que no té voluntat de fer-ho i fer-ho bé. La voluntat de complir-ho hi és. Ningú ha dit el contrari."

asc-1

00:00 00:14
00:00 00:14

asc-2

00:00 00:10
00:00 00:10