La primera pedra
Ara, de 6 a 7 h
La primera pedra
amb Noemí Polls
En Directe
I després, de 7 a 13 h
Via lliure
amb Xavi Bundó

"La independència del País Basc? 'Impossible is nothing', però és difícil"

alfredo-perez-rubalcaba

00:00 38:01
00:00 38:01

"Impossible is nothing", ha dit literalment Alfredo Pérez Rubalcaba quan se li he preguntat pel dret a decidir del País Basc. En una entrevista a El món a RAC1, el candidat del PSOE a la presidència del govern espanyol també ha comentat que "el PNB s'equivoca demanant canvis en política antirerrorista". Rubalcaba postposa tot debat d'ETA a passades les eleccions, afegeix que la banda "no matarà mai més" i que Amaiur podrà concórrer a les generals.

Alfredo Pérez Rubalcaba, candidat del PSOE a la presidència del govern espanyol ha dit en una entrevista a El món a RAC1 que:

- “Em crec ETA. Crec que ha deixat la violència per sempre, i que no matarà més. Crec que està afeblida fins i tot per escindir-se. M’ho crec perquè he estat ministre de l’Interior cinc anys. La banda està molt feble, i no té ni el suport de la societat, ni dels presos. Ara seria com el GRAPO.”

- “El que s’hagi de fer hauríem de fer-ho a partir del 20-N. S’ha de fer fora de la campanya, perquè si no ens portaria a la polèmica amb alguns sectors del PP. Crec que Urkullu s’equivoca introduint canvis grans en la política antiterrorista.”

- “De cap de les maneres avançaria les eleccions al País Basc. Potser estic fet d’una altra pasta, però això cal reposar-ho. No hem de prendre mesures immediates.”

“Crec que Amaiur es presentarà a les generals. Bildu ja ho va fer a les municipals. Amaiur és com Bildu, una mica més perquè tenen Aralar, que no tenen història antidemocràtica.”

- “La condemna a Arnaldo Otegi, Rafa Usabiaga i 2 o 3 més està recorreguda davant el TS i cal esperar que s’esgoti el tràmit.”

- “Hi ha gent a les files del PP que diu coses perquè se’ls ha ovacionat. Quan Rajoy va a Catalunya fa goig sentir-lo, i fa la posició de dur i de moderat. Jo l’he patit al Congrés.”

- “Em responsabilitzo dels morts com a ministre de l’Interior. Això no se m’oblidarà mai.”

- “Crec que cal esperar per madurar l’acostament dels presos. Abans del 20-N, res. Hi ha una política penitenciària que jo vaig dissenyar, i que és vàlida.”

- [La independència basca és impossible?] “‘Impossible is nothing’. En democràcia no hi ha res impossible. Hi ha unes formes, i uns tràmits pactats de convivència. No em fico en idees. Si el País Basc guanya aquest objectiu, hi ha vies, encara que no fàcils, perquè exigeixen acords substantius. Però d’haver-n’hi, n’hi ha.”

- “El PSOE retallarà menys que el PP.”

- “Les línies vermelles en les retallades hem de posar-les en els drets.”

- “Adéu a les diputacions. Dupliquen clarament altres institucions. Crec que hem de treure-les. Les comunitats ja ho fan.”

- “Aplicarem la llei en les pensions, per tant, les revaloritzarem.”

- “Tenim un sistema de finançament que és el millor per a Catalunya. Vam dir que el revisaríem al cap de cinc anys, i només n’han passat tres. Es pot millorar, però ningú em pot dir que no és el millor de la història.”

- “La posició del PSOE amb el català no és igual que la del PP. La meva defensa del català és tancada. Això em distingeix de Rajoy. Una bona part del malestar que hi ha a Catalunya ve per això. Per parlar malament de Catalunya a Andalusia i a tot Espanya.”

- “Les ajudes del PER es revisen cada any. D’acord que hi pugui haver frau en la desocupació, igual que en el PER, però cal lluitar contra el frau. Són ajudes a gent que no té res més per sobreviure.”

- “Jo em presento perquè crec que sóc important per al meu país, que puc aportar la meva experiència, la meva sensatesa, i per això hi sóc. Només hi sóc per això, no per després del 20-N.”

- “Rajoy vol retallar la desocupació. I també l’avortament. Són eufemismes. El que vol amb l’avortament és retrocedir fins al 1985. Hi ha un dret i jo el defensaré. En la desocupació vol retallar. I anuncio que ho farà, si guanya.”

- Jordi Basté: “De què hi ha més possibilitats, de veure Rubalcaba president o el Madrid campió de lliga?” Rubalcaba: “Sembla que de moment al Madrid no li va malament.”

- “Si el Madrid guanya la Lliga tindrà doble mèrit: guanyar la Lliga i guanyar al millor equip del món, que no em dol reconèixer-ho. Prefereixo no parlar de Mourinho.”

rubalcaba-2

00:00 00:25
00:00 00:25

rubalcaba-1

00:00 00:22
00:00 00:22

rubalcaba-3

00:00 00:24
00:00 00:24