Via lliure
Ara, de 7 a 13 h
Via lliure
amb Xavi Bundó
En Directe
I després, de 13 a 16 h
El Barça Femení a RAC1
Barça vs. Chelsea

Irene Rigau: "Hem trobat la forma d'anar esquivant la llei Wert"

irene-rigau

00:00 06:47
00:00 06:47

Comença el nou curs escolar i la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, assegura que els alumnes catalans no notaran que entra en vigor la LOMCE i reconeix que les vacances escolars a Catalunya "són llargues", però ho atribueix a la societat, als convenis laborals i als períodes de vacances dels pares.

Irene Rigau també ha dit que:

- "[Les vacances escolars a Catalunya] són llargues. Som dels països que tenim la franja central del període escolar llarg. Aquest any encara ho ha estat una mica més perquè l'Onze de Setembre queia en un dijous i era difícil començar el 12. La nostra previsió és començar abans del 15.”

- “Això ve marcat pel calendari dels dies de classe que ha de fer. Quants dies lectius hi ha al llarg de l'any? 176. Llavors cal mirar com es distribueixen en funció de la societat, els convenis laborals i els períodes de vacances dels pares.”

- [Sobre si els pares de 1er, 3er i 5è de primària notaran que entra en vigor la llei Wert]: “No. Hem de ser francs. Els continguts de 1er, 3er i 5è a Catalunya no ho notarien perquè la interpretació que n'hem fet pràcticament no altera el que es feia. A altres comunitats sí que ho notaran perquè hauran tret la plàstica o la música. En canvi nosaltres les hem mantingut i reforcem matemàtiques i llengua.”

- [Sobre si pot garantir que el català a l'escola és igual de present que ara fa un any] “Sí, és clar que sí. No és únicament la presència del català, el català és la llengua vehicular. El català és la llengua principal del sistema educatiu com a llengua pròpia del país. El front de batalla és el de voler convertir el català en una matèria auxiliar. Passar de l’escola catalana a l’ensenyament del català. Aquesta és l’evolució i constatació que el govern central està intentant fer a totes les zones on hi ha llengua pròpia.”

- “Dels cinc centres que hi ha [que han d’aplicar la sentència del 25% de classes en castellà], dos han quedat directament afectats. Els altres han trobat solucions. Un fa una aposta pel plurilingüisme i l'altre és una matèria que ja és a l'ESO. Tenim un tant per cent que fan les classes en castellà.”

- [Sobre el fet que aquest és el primer curs que, si hi ha famílies que volen el castellà com a llengua vehicular, el Ministeri obliga la Generalitat a pagar el curs en una escola privada] “Aquesta resolució és de finals de juliol. Difícilment pot ser aplicable ara.”

- “Hi ha una quarantena de peticions. Algunes continuen la via judicial, però la immensa majoria accepten la resposta que se'ls dóna des de la conselleria: ‘el castellà està present a la nostra escola, però la llengua vehicular és el català’.”

- [Sobre si Catalunya s'ha revelat contra la llei Wert] “Vam dir sempre que el nostre referent era la LEC, la Llei d’educació del Parlament de Catalunya. Una llei que sigui a nivell d'Estat té unes implicacions importants a nivell administratiu. Nosaltres fem un compliment administratiu i formal sense desmuntar el nostre propi projecte educatiu. Hem trobat la forma d'anar-ho esquivant.”

- [Sobre la picabaralla dialèctica entre Junqueras i Duran i Lleida] “La unitat és bàsica. Hi ha matisos a l’hora d’enfocar el tram final, però m'agrada la teoria d'anar gestionant pas per pas i no ens dediquem a elucubrar sobre passos futurs. És la lliçó que sembla que costa d’aprendre.”