Vostè primer
Ara, de 13 a 14 h
Vostè primer
amb Marc Giró
En Directe
I després, de 14 a 15 h
RAC1 migdia
Núria Travesa i Xavi Rocamora

"La clonació de cèl·lules humanes només té finalitats mèdiques"

nuria-marti

00:00 09:43
00:00 09:43

Imatge: 20minutos

Núria Martí és una de les científiques de la universitat nord-americana d'Oregon que ha participat en "un dels avenços científics més importants de la història recent": clonar cèl·lules humanes amb finalitats terapèutiques. La científica ha dit en una entrevista a El món a RAC1 que entén que es reobri el debat ètic sobre el perill d'acabar clonant persones, però ha dit que per ara el seu equip només preveu la clonació "per finalitats terapèutiques", com la curació del càncer i altres  malalties degeneratives dels òrgans.

En una entrevista a El món a RAC1, la biòloga de la universitat nord-americana d’Oregon, Núria Martí, ha dit que:

- “És la primera vegada que s'obtenen cèl·lules mare derivades d'un embrió obtingut per la clonació. A partir d’un embrió original, el nou tindrà el genoma del pacient, i les cèl·lules es podran fer servir per a teràpies que evitarien el rebuig immunitari perquè té l'ADN del pacient.”

-  “Les principals beneficiàries són les malalties dels mitocondris. Serien uns mitocondris sans. Després totes les malalties susceptibles de fer servir teràpia cel·lular. L'avantatge d'ara és que serien teràpies personalitzades.”

- “El benefici és que és l'ADN és del pacient, i no considera que les cèl·lules són alienes, per tant no hi ha perill al rebuig.”

- “Són avenços importants per curar el càncer, les malalties del cor i dels òrgans.”

- “No et sabria dir quants anys pot trigar a implantar-se. Són coses dels laboratoris especialitzats.”

- “Entenc que hi hagi un debat ètic, o que es reobri. És normal que es pensi que hi ha finalitat de clonació reproductiva: aconseguir un ésser viu a partir dels embrions. Ara mateix l'única via que hi veig és la terapèutica.”

- “La tècnica és la mateixa que es va utilitzar en l'ovella Dolly, però fins ara no s'havia aconseguit optimitzar per a les cèl·lules humanes. El model de clonació de primats no humans ha facilitat traslladar-ho a humans.”

- “Jo crec que és un dels grans avenços de la història científica recent.”

- “Al nostre grup, ara, estem interessats en teràpies de malalties mitocondrials: molt dramàtiques perquè afecten molts òrgans.”

- “Sóc embriòloga. Al laboratori treballo en espècies humanes i amb ratolins i en aquesta feina he treballat en la transferència nuclear i en la derivació de les cèl·lules mare.”

- “Estava a la Universitat de València i al Príncep Felip. Hi va haver un ERO, em van fer fora, i vaig enviar un CV a la Universitat d’Oregon, que em va donar feina l'endemà.”

- “Als Estats Units hi vaig arribar el febrer del 2012. Ara fa més d’un any.”