Via lliure
Ara, de 7 a 13 h
Via lliure
amb Xavi Bundó
En Directe
I després, de 13 a 16 h
El Barça Femení a RAC1
Barça vs. Chelsea

Ferran Mascarell: "El govern segueix subvencionant coses que no cal"

ferran-mascarell

00:00 31:48
00:00 31:48

Ho ha afirmat el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, tot i que ha reconegut que "la cultura catalana no està massa subvencionada". També ha reconegut que "a Catalunya hi ha més talent que mercat" i que "per evitar un malestar constant s'ha d'internacionalitzar".

Ferran Mascarell, conseller de Cultura, també ha dit que:

- "No només sóc optimista, sinó que a més estic convençut que serà possible [un gran pacte a la cimera anticrisi]. [...] No ens podem permetre el luxe de massa malabarisme."

- "Pacte vol dir pacte, aquest país no està per retòrica."

- "És un pacte polític, i tant de bo que també sigui amb el PSC, però és un pacte amb la societat. Aquí és on està, al meu entendre, el lideratge principal."

- "Seria bo que, en tot cas, no apliquéssim les receptes, els noms de les receptes, sense entendre-les bé. Els noms ja no fan la cosa."

- "Si ara ens enganxem en un debat de si és més o menys socialdemòcrata a l'antiga o més o menys liberal a l'antiga, no servirà."

- "El sector cultural va manifestar una certa por del futur."

- "Els malestars d'ara són les conseqüències de coses que no han succeït. En primer lloc, no entendre bé on som."

- "Hi ha dues coses que no s'han fet bé. Una, el paper de l'estat -entès com a autonomia o estat central- en la cultura. En la nostra cultura hi ha hagut poc estat, pocs recursos, poca convicció. [...] Segon, [...] tenim més talent que mercat. Si no internacionalitzem, estarem sempre permanentment en malestar cultural. [...] Aquestes coses [...] no s'han traduït en polítiques."

- "Al malestar s'hi afegeixen unes lògiques pròpies d'aquest temps. [...] El Ministeri, en tres anys, retalla [un 30% de les subvencions de cultura], [...] l'Ajuntament de Barcelona retalla un 7,5% i la Generalitat, un 10%. Això preocupa la gent."

- "La cultura catalana no està massa subvencionada. [...] [Ara bé,] seguim parlant de subvencions amb coses que no haurien de ser-ho."

- "Pot ser que hi hagi alguna cosa de partidisme en les protestes."

- "Jo sóc favorable a una certa excepcionalitat cultural, però a la francesa, [...] a llarg termini."

- "Em sembla que uns quants ulls de poll tocaré [amb aquesta retallada del 10%]."

- "L'estructura cultural pública serà una de les que tocaré. [...] És la mateixa des del 1980."

- "Aplicaré una retallada superior a les grans institucions culturals. [...] Analitzarem cada cas."

- "La Filmoteca me l'he trobat pràcticament acabada, però no té pagat ni un euro."

- "La Llei del cinema [...] acabarà bé, necessàriament. [...] Crec més en el diàleg que en les quotes, però és cert que les lleis estan per complir-se."

- "El punt de partida és obvi: un 3% de cinema en català em sembla ridícul."

- "Hi ha d'haver més cinema en català; [...] aquest 3% no pot créixer només amb el cinema doblat; segon, cinema doblat; [...] s'han de transformar les sales al sistema digital [...] per poder respondre a les demandes del mercat. [...] Això val alguns diners."

- "Hem parlat [amb les majors] i hem obert el camí cap a l'èxit. [...] Ha d'anar pel bon camí."

- "[El concepte d'estat de la ministra de Cultura] és erroni."

- "La lectura de l'Estat sobre la cultura és una, i no interpreta que la que es materialitza a Catalunya sigui part de l'estat."

- "L'Administració de l'estat ho ha fet malament, però els altres també. Si hi ha una matèria en què Catalunya és líder mundial durant el segle XX és en la fotografia. [...] Si nosaltres fóssim francesos, això seria motiu d'atracció internacional."

- "Farem una unificació, una concepció global de la força patrimonial que té la fotografia a Catalunya."

- Sobre la polèmica amb Gang Bang: "La nostra missió és aconseguir que hi hagi moltes oportunitats d'expressió cultural al país i que aquestes expressions culturals estiguin dins d'uns marges plurals i diversos. Si ha de molestar la sensibilitat d'algunes persones, que estiguin prèviament avisades. Ningú obliga a anar als llocs on no hi vulguis anar."

- "Sergi Belbel té el cap molt ben posat i un punt de vista professional fi. [...] Em va assegurar que era una obra dins dels marges del que es podia fer."

- Sobre A Serbian film: "Una mica sí [que em sorprèn la imputació del director del Festival de Sitges per part de la Fiscalia]. Aquesta pel·lícula s'ha exhibit en un munt de festivals, a tot arreu, i hem anat a topar justament aquí."

- "El director ha fet tot el que havia de fer. Una mica estranyat sí [que hi estic], però aquestes coses passen."

- Sobre l'èxit dels Manel: "Els productes culturals catalans [...] s'haurien de poder vendre arreu de l'estat i [...] arreu del planeta."

- "El cas Manel posa l'accent en una renovació que s'està produint en l'estètica, les lletres de la música moderna catalana, [...] que té molt interès de futur."

- "La tossuderia política partidista no pot mantenir aquesta realitat massa temps. Per tant, els valencians acabaran veient TV3."

cinema-mascarell1

00:00 00:17
00:00 00:17

cultura-mascarell3

00:00 00:17
00:00 00:17

cultura-mascarell2

00:00 00:13
00:00 00:13