No ho sé
Ara, de 20 a 22:30 h
No ho sé
amb Anna Vallhonesta
En Directe
I després, de 22:30 a 1:05 h
Tu diràs
amb Aleix Parisé
Bàsquet a RAC+1
En Directe
Bàsquet a RAC+1
Barça vs. Olympiakos
En Directe

La lectura política de la V

Foto: Marc Arias / LV

Els màxims responsables dels partits polítics catalans fan la seva lectura de la gran manifestació de la Diada. Quim Arrufat, diputat de la CUP; Albert Rivera, president de Ciutadans; Joan Herrera, coordinador nacional d'ICV; Alícia Sànchez-Camacho, presidenta del PP català; Miquel Iceta, primer secretari del PSC, i Oriol Junqueras, president d'ERC, han parlat l'endemà de la V que ha mobilitzat milers de ciutadans.

Quim Arrufat, portaveu de la CUP, ha dit:

- "El missatge és molt clar: hem d'arribar fins al final amb el 9-N."

- "La unitat es va tancar en el seu moment i perdurarà mentre l'objectiu sigui treure les urnes el 9 de novembre."

- "Estic convençut que el 9-N s'ha de votar i volem creure que és el que farem."

Albert Rivera, president de Ciutadans, ha dit:

- "Crec que el que va a la baixa és CiU, que està tacada per corrupció des del clan Pujol fins a tot el partit."

- "Crec que s'acaba la carrera política de Mas, pel referèndum que fracassa i per un cas de corrupció que esquitxa el partit que ha governat a Catalunya durant gairebé 30 anys."

- "[La situació s'ha de canalitzar] demanant reformes dins del sistema legal i democràtic. [...] L'única canalització entre demòcrates són les regles del joc."

- "El que no es pot fer és saltar-se les lleis quan no ens agraden, si no, en lloc de tenir un país, tindríem una selva."

Alícia Sánchez-Camacho, presidenta del PP català, ha dit:

- "L'independentisme està en davallada si tenim en compte les expectatives que s'havien generat. Vaig veure que hi havia parts de la Diagonal on hi havia lones i espais que no s'havien cobert."

- "L'independentisme està de davallada perquè no es farà el referèndum del 9-N i generarà una gran frustració col·lectiva quan això es produeixi. El responsable és Artur Mas, que els ha enganyat i els ha promès això fins a l’últim moment."

- "Les xifres no ens desmenteixen. Està absolutament en davallada perquè des que va començar fa 2 anys no s'ha cobert, ni de bon tros, el milió i mig d'aquell moment."

- "L'independentisme està iniciant un procés que saben que no tindrà la cloenda en una consulta perquè no es farà."

- "Sí que es convocarà la consulta, i aquí complirà la paraula. Però vull que Artur Mas digui la veritat a tothom i que no posarà les urnes, no es pot saltar la llei i incomplir-la quan no ens agrada."

- "No es pot portar Catalunya i els catalans a una situació límit de trencament que està al marge de la legalitat perquè no tindrà cap reconeixement internacional. Europa no acceptarà un referèndum que sigui il·legal i que es faci amb caixes de cartró."

Miquel Iceta, primer secretari del PSC, ha dit que:

- "La demanda se solucionarà quan els catalans puguin votar. Han de poder votar sobre una proposta de nou pacte en la relació entre Catalunya i Espanya. Sense el vot dels catalans no hi ha solució."

- "No em vaig quedar a casa ahir. Vaig anar als actes sobre Rafael Casanova."

- "La manifestació d'ahir era una manifestació d'una gent que vol la independència. Jo no vull enganyar a ningú. Vull ser coherent [i per això no hi vaig anar]. Però em consta que molta gent hi va anar en defensa d'una consulta, per això puc entendre el neguit de molts catalans."

- [I a Tarragona?] "Sóc dels que diu que aixecar barreres, fronts, no és la millor manera. El lema que van triar per a Tarragona no m'és estrany. El seny sempre m'ha semblat una virtut catalana a cultivar. La meva feina és més estendre ponts."

Joan Herrera, coordinador nacional d’ICV, ha dit:

- "No hi ha alternativa que no passi per la consulta. És el que hem de fer."

- "Estic d'acord amb la desobediència, però hem de discutir quin és l'instrument de la desobediència, i si la desobediència ha de ser la substituta de la consulta."

Oriol Junqueras, president d’ERC, ha dit:

- "És evident que cada cop hi ha més clam social per fer possible el que hi ha acordat."

- "El que hem de fer és preservar aquesta unitat i que ningú la trenqui."

- "Cada vegada existeix més la unitat política. Res sembla indicar que s'hagi de trencar. Estic convençut que tothom complirà els acords."

- "Confiem absolutament en el Govern i res ens fa pensar que aquesta unitat es trenqui. És més, cada cop n'hi ha més."

- "Sempre hem dit que si ens necessiten per blindar el 9-N, nosaltres estarem encantats de ser-hi [al Govern]."

- "Quan vam arribar a l'acord del 12 de desembre, ja sabíem que l'Estat espanyol hi posaria traves. Tothom sabia que ara la responsabilitat és nostra, de les nostres institucions, que ens diuen que està tot a punt i preparat."

- "Farem tot el possible perquè tothom pugui anar a votar i cada persona exercirà el seu dret de la manera que consideri oportuna."

- "La tercera via fa temps que no té cap credibilitat. És la que ens ha portat al desastre on som."

- "Ni terceres vies, ni plans B, ni res de tot plegat."

- "No hi ha cap pla B, perquè només hi ha un pla A, que és la democràcia."

quim-arrufat

00:00 01:08
00:00 01:08

albert-rivera

00:00 01:21
00:00 01:21

joan-herrera

00:00 01:27
00:00 01:27

miquel-iceta

00:00 02:53
00:00 02:53

alicia-sanchez-camacho

00:00 03:23
00:00 03:23

oriol-junqueras

00:00 09:44
00:00 09:44