Versió RAC1
Ara, de 15 a 20 h
Versió RAC1
amb Toni Clapés
En Directe
I després, de 20 a 23 h
L’Espanyol juga a RAC1
Burgos - Espanyol

La proposta de Pedro Sánchez: ni dret a decidir ni concert econòmic

pedro-sanchez

00:00 45:17
00:00 45:17

Pedro Sánchez deixa clar que la reforma constitucional que proposa el PSOE no acceptaria per a Catalunya ni el dret a decidir ni el concert econòmic. Ho justifica pel principi de "solidaritat" que "defineix" els socialistes. D'altra banda, Sánchez veu “raons objectives” per un avançament electoral a Andalusia i assegura que amb Susana Díaz té “una excel·lent relació, sobretot, política”.

Pedro Sánchez, secretari general del PSOE, també ha dit que:

- "No deixa de ser paradoxal que ahir el PP, en solitari, aprovés la reforma del Codi Penal i avui surti de la presó Bárcenas. Una cosa que ens avergonyeix a tots els espanyols."

- "La militància em va elegir secretari general. Després de sis mesos em sento encara més legitimitat per liderar el projecte de canvi del PSOE."

- "L'adversari és Mariano Rajoy. Amb Susana Díaz tinc una excel·lent relació, sobretot, política."

- "Crec que el PSOE va ser gran quan va tenir molts líders i crec que el Partit Socialista necessita més líders."

- "Estic treballant per aconseguir el millor dels resultats electorals el 24 de maig."

- "És competència de Susana Díaz l'avançament electoral [a Andalusia]. Hi ha raons objectives perquè estigui meditant aquesta decisió."

- "No té sentit que Esquerra Unida plantegi un referèndum. Cal ser seriosos. Hi ha elements que EU ha de reconsiderar. Està al govern requereix un plus de responsabilitat. Això ho ha de meditar."

- [Si no guanya les primàries, deixarà de ser secretari general?] "Quan un surt a guanyar, no pot pensar en què passaria si no passés això. La política ha de ser un esport d'equip."

- "Tenim una excel·lent presidenta de la Junta d'Andalusia."

- "Respecto l'agenda de l'expresident del govern espanyol [Zapatero]."

- [Zapatero i Bono són casta?] "No, en absolut. Crec, a més, que és bo que el Partit Socialista reivindiqui el llegat del partit."

- [Catalunya seria reconeguda en una reforma de la Constitució com una nació amb dret a decidir?] "El dret a decidir sobre una qüestió que té a veure amb la convivència entre tots ha de ser de tots els espanyols, inclosos els catalans."

- "Els socialistes creiem que, primer, s'ha de donar l'oportunitat a l'acord i, després, a la votació dels catalans a aquest nou acord."

- "La reforma constitucional que plantegem és per recuperar consensos que avui estan trencats."

- [Catalunya tindria un concert econòmic com el basc?] "No."

- [Tindria blindades les competències en educació i cultura?] "Sí."

- "La llengua catalana ha de ser defensada no només dels envits de la dreta actual, sinó és una assignatura pendent és que el català, l'euskera i el gallec han de ser reconegudes en el conjunt de l'Estat espanyol."

- [Respectarà el sistema d'immersió lingüística a les escoles?] "Sí."

- "El català haurà de ser la llengua vehicular en totes les administracions que hi ha a Catalunya, justícia inclosa?] "No tindria problema perquè fos així."

- "Ens prenem molt seriosament la seva mobilització [9-N]. Per això, ens proposem una reforma constitucional. La Constitució espanyola necessita relegitimar-se en molts àmbits."

- "Crec que el PSC té suficient identitat i les propostes per abanderar el canvi que necessita Catalunya. El PP, tant a Catalunya com a Espanya, ha bloquejat qualsevol intent de reforma constitucional."

- "Només es podrà fer quan el PP passi a l'oposició i el PSOE governi a Espanya."

- "Rajoy està absolutament inhabilitat per liderar res a partir del novembre."

- [Sobre el 27-S] "No crec que siguin unes eleccions plebiscitàries. Hem de posar en valor el discurs de la igualtat."

- "Si passés, [si sortís una majoria independentista], la proposta del PSOE és clara: obrim un procés de reforma constitucional."

- "No té cap sentit que al poble català el Sr. Mas avanci les eleccions el 2015 i ja digui que el 2016 hi haurà unes noves eleccions."

- "Crec que s'equivoca Oriol Junqueras [quan diu que el 2016 Catalunya ja podria exercir la independència]. També hi ha milions de catalans que no van sortir al carrer. No estic apel·lant a la majoria silenciosa, com diu Rajoy."

- "Hi ha molts milions de catalans que volen que ens donem una nova oportunitat."

- "No tinc cap problema per reunir-me amb cap dirigent polític, però hi ha d'haver un motiu. No veig cap motiu per reunir-me amb el Sr. Iglesias. Està més pendent de què li passa al PSOE que criticar al PP. Em sento molt lluny d'un dirigent que diu que el joc entre la dreta i l'esquerra és un joc de trileros. El que dic als votants de Podem és que haurien d'exigir la seva definició ideològica."

- "No contribuiré al soroll intern. Zapatero pot fer el que vulgui amb la seva agenda, es pot reunir amb qui vulgui, i jo ho respecto."

- [Sobre l'EPA] "El tipus d'ocupació que s'està creant és un dels problemes. 8 de cada 10 contractes nous, per no dir 9, són precaris. El tipus d'ocupació que s'està creant és precària i això crea pobresa laboral."

- "Defensarem l'estabilitat pressupostària sempre."

- "Davant el que defensa Podem i Esquerra Unida, que parlen de derogar, nosaltres diem que de l'article 135 hi ha dos principis que defensarem: estabilitat i pagament del deute. Un mínim social per un camp d'actuació més gran."

- "Per donar una sortida al que està passant a Catalunya, cal reconèixer el problema. A diferència del PP, nosaltres reconeixem el problema."

- "Jo crec que el problema a Catalunya és la falta de voluntat política clara per part d'uns i altres."

- "Amb la Constitució del 78, estarem d'acord que una comunitat com la catalana ha aconseguit unes quotes d'autogovern com ningú ha aconseguit. Quotes inimaginables."

- "Amb el PP, una gran coalició, no."

- "El problema de Podem és la indefinició ideològica i la inconsistència en les seves propostes."

- [Per què no acceptaria un concert econòmic com el basc per a Catalunya?] "Hi ha un principi que defineix el PSOE que és el de la solidaritat."