El Barça Femení a RAC1
Ara, de 13 a 16 h
El Barça Femení a RAC1
Barça vs. Chelsea
En Directe
I després, de 16 a 17 h
Superesports
amb Xavi Puig

L'Abat de Montserrat: "L'Església reconeix Catalunya com a nació"

josep-maria-soler

00:00 32:52
00:00 32:52

El pare abat de Montserrat, Josep Maria Soler, recorda que "la doctrina social de l'Església reconeix Catalunya com a nació" i ha defensat el dret a decidir. En cas que Catalunya voti a favor de la independència, ha dit Soler, "el més normal seria que el Vaticà estableixi relacions diplomàtiques amb el nou estat, com ho ha fet amb tots els nous estats que s'han creat". En una entrevista a El món a RAC1, l'abat de Montserrat ha dit que "Catalunya necessita un nou model de finançament" per no quedar ofegada i ha demanat seny per evitar la reforma educativa del ministre Wert.

Josep Maria Soler també ha dit que:

- "Serà un any molt complicat. Però n'espero que es vagi resolent la crisi, i tots els seus efectes. També espero que els conflictes de tota mena s’aprenguin a resoldre per la via del diàleg."

- "Potser sí [que els catalans recordem més ara la Mare de Déu de Montserrat] però la pregària va més enllà dels moments de crisi."

- "La tendència de visites a Montserrat està per damunt dels 2 milions. [...] Però l'any passat va disminuir lleugerament el nombre de visites, sobretot, per part de la gent del país. És una disminució que atribuïm a la crisi."

- "Els principals visitants són els russos. Són nombrosos i hem hagut d'afegir el rus a l'audiovisual que presenta què és Montserrat."

- "L'escolania és a Moscou. És la tercera vegada que hi va. [...] Ara hi ha anat convidada per l'Església ortodoxa."

- "La crisi també es percep a Montserrat, de moltes maneres. D'una banda pel que explica la gent. També es nota per la davallada de visitants del país i la gent que puja fa menys despesa. Com a comunitat, la nostra, també se'n ressent l'economia."

- "Ara la gent ens demana ajuda de manera més forta."

- "L'Església dóna una resposta molt important [a la crisi]. Si parés, els governs tindrien problemes per fer front a les mancances socials existents."

- "La crisi econòmica és fruit d'una crisi de valors. La fe cristiana ajuda a reconstruir aquests valors que han fallat i que han portat a la crisi. [...] És una crisi d'una falta d'ètica, que ha potenciat el desig de l'afany de posseir."

- "És més fàcil perdre els valors que retrobar-los. Hi ha una responsabilitat de les famílies, de l'escola i el món educatiu, del món del lleure, i també dels mitjans de comunicació amb la veritat."

- "Espero que la crisi serveixi per canviar l'escala de valors, però crec que no servirà de gaire."

- "L'església no fa política, com la que fan els partits. Però sí que a partir de la seva experiència i de la connexió que té amb les realitats més marginades ha d'il·luminar el debat polític."

- "Catalunya necessita un altre sistema de finançament, si no anirà quedant ofegada."

- "La solidaritat pot ser il·limitada, però des d'un punt de vista cristià. Però en tant que Catalunya és un motor de l'economia, sigui de l'Estat espanyol o del sud d'Europa, aleshores és bo que la fiscalitat de Catalunya canviï per millorar el finançament de Catalunya, però això no vol dir deixar de ser solidari amb els altres pobles que ho necessitin."

- "No hi pot haver una ruptura del diàleg [amb l'Estat espanyol] perquè moltes famílies de Catalunya tenen familiars a altres llocs. El que hem de fer és pedagogia de dir com podem viure les relacions, la solidaritat i la vinculació en un altre context, si arriba el moment."

- "L'abat de Montserrat està a favor del que diu la doctrina social de l'Església, i aquesta reconeix Catalunya com una nació. I, per tant, reconeix a Catalunya el dret de reivindicar tot el que comporta el fet de ser una nació, i també el nivell de decidir quin ha de ser el futur de Catalunya i de quina manera s'ha de relacionar amb els altres pobles d'Espanya i d'Europa."

- "L'abat de Montserrat comparteix la doctrina de l'Església que pot portar a preguntar a la gent què és el que desitja."

- "L'abat de Montserrat estarà a favor del que la societat decideixi quan es faci la consulta."

- "L'abat de Montserrat exercirà el seu dret de vot [quan hi hagi la consulta]."

- "[Si Catalunya votés a favor de la independència] A partir del que s'ha fet en altres contextos, m'imagino que el Vaticà establiria relacions diplomàtiques amb aquest nou estat, com ho ha fet amb tots els nous estats que s'han anat creant. Això seria el més normal."

- "Montserrat ha estat defensant sempre els drets de Catalunya com a poble, també en temps de Franco. [...] Montserrat continuaria fent això per estar al servei dels ciutadans que viuen a Catalunya."

- "Hi ha un problema greu quan un estat es preocupa més de la llengua amb què s'ensenya als nens que no pas del que s'ensenya."

- "Hi ha textos de Joan Pau II que diu que la llengua és el que denota la sobirania d'un poble quan no té sobirania política. La llengua és un element de sobirania. Tocar la llengua és tocar un punt molt sensible i delicat."

- "Tocar el model educatiu que durant tants anys ha funcionat a Catalunya, i que no ha donat cap problema, seria molt greu. Espero que hi hagi prou seny perquè no hi arribem."

- "La manifestació [de la Diada] va ser una cosa impressionant. La unitat, la dimensió cívica i festiva, i sense cap incident de cap mena, és la imatge que com a poble hem de donar davant de temps que puguin ser difícils. [...] Hem d'agafar les coses des de la via de la democràcia i del diàleg, intentant explicar les coses i mantenint la unitat."

- "És important que en l'àmbit de Catalunya no anem creant una divisió i una tensió a la societat."

- "A la política se li ha de reclamar un comportament ètic, no només de les gestions, sinó també externament. Han de tenir un comportament modèlic. Hi ha el perill que els ciutadans no valorin la tasca que li toca fer a la política."

- "Pot ser que hi hagi un intent que disminueixi la presència de la llengua catalana a l'escola [en el context de les relacions actuals entre Catalunya i Espanya]. Però la crisi també fa perillar la cultura. Les primeres coses que són retallables són les de cultura perquè no són tan essencials."

- "Entenc que la qüestió econòmica condicioni els casaments i els divorcis. Crec que hem construït una manera de celebrar els matrimonis que suposa una despesa important. Hauríem de buscar una altra manera de celebrar-los que fos més senzilla i que no quedés tan condicionada per l'economia."

- "Tinc una relació personal amb el bisbe Casaldàliga. Va ser professor meu. És un home que es va prendre seriosament l'Evangeli i es va prendre el compromís de l'Església al peu de la lletra."

- "El bisbe Casaldàliga és un model de coherència entre la fe cristiana i el compromís social de defensa de la justícia i dels drets de les persones."