Vostè primer
Ara, de 2 a 3 h
Vostè primer
amb Marc Giró
En Directe
I després, de 3 a 4 h
Versió RAC1
amb Toni Clapés

L'oposició critica l'acord CiU-ERC

politics

00:00 20:33
00:00 20:33

Els portaveus dels grups parlamentaris que han quedat exclosos de l'acord CiU-ERC han coincidit a valorar negativament l'acord entre CiU i ERC per donar estabilitat al govern. Per diferents motius l'han criticat amb duresa Dolors Camats (ICV), Maurici Lucena (PSC), Enric Millo (PP), Jordi Cañas (Ciutadans) i David Fernàndez (CUP).

En una roda d'entrevistes amb els portaveus parlamentaris a El món a RAC1 hem escoltat:

Dolors Camats, d'ICV.

- "Aquest és un pacte de govern entre dos partits que no han comptat amb ningú més. La necessitat de la consulta és fer-la però garantint un acord que pivoti entre tots els partits, al Parlament. És un mal inici. No és la consulta de Catalunya: és la de CiU i ERC. D'altra banda, hi ha un acord econòmic que posa pedaços i amb tots els dubtes de si es podran acabar duent a terme. Que l'aprovin ara, quan no es pot aplicar, mereix tot l'escepticisme."

- "És evident i legítim que ERC ha buscat un pacte, però no ens agrada que pel que fa a la consulta es patrimonialitzi entre dos partits. Hem fet intents que sigui un procés obert. Hi va haver molts debats durant la legislatura per corregir la política d'austeritat amb ERC, però l'intent de pal·liar-ho per la via dels ingressos és decebedor. Anirem a pitjor, no pas a millor."

Maurici Lucena, del PSC:

- "No ens sumarem al pacte perquè hem de veure bé la lletra petita. El que hem pogut veure ens fa estar preocupats. En un tema tan seriós com el dret a decidir, nosaltres esperàvem que CiU obrís la mà a tots els partits que estàvem a favor del dret a decidir."

- "Quan llegeixes l'acord quedes decebut perquè no han fet ni l'intent de sumar-nos a la redacció."

- "Estem a favor d'una consulta però volem que les coses es facin bé."

- "El tema de les formes és fonamental. S'ha de parlar amb molta tranquil·litat. Un 'tema' com aquest exigeix parlar tranquil·lament amb el Govern espanyol perquè la consulta sigui legal, vinculant."

- "No pots imposar terminis sense parlar amb l'altra banda. Si a l'altra part la pressiones des de bon principi no és la millor manera de començar una negociació."

- "Estan passant coses que en països desenvolupats no són normals."

- "Estem parlant d'establir ponts que en els últims mesos s'han trencat de manera violenta."

Enric Millo, del PP

- "Es confirmen les pitjors previsions imaginables. Sabem que la legislatura durarà dos anys. És l'acord de l'exclusió que deixa fora 5 forces polítiques. És un acord de divisió, que no aposta per la recuperació. Ens costarà molt car i tindrem més despeses. Estem en una estació aturats, i CiU ha optat per no sortir de la crisi sinó anar contra Espanya. Opta pel camí del trencament, l'exclusió i la divisió."

- "Ho trobo d'una deslleialtat i d'una mala fe impressionant. Si el Govern d'Espanya la vol aprovar el 30 de desembre i a Catalunya l'aproven retroactivament forma part de l'estratègia per crispar i dividir els catalans. Això és la darrera cosa que ha de fer un polític."

- "Les coses que comencen malament, acaben malament. Hi ha un futur incert. El Govern espanyol vol asseure’s per millorar les coses i els han donat un cop de porta per imposar les coses des d'aquí. És la pitjor manera per enfocar la legislatura."

Jordi Cañas, de Ciutadans

- "El pacte és la suma que divideix els catalans."

- "Mas és un titella a mans d'ERC. Es va evidenciar ahir amb l'aprovació d'aquest impost de dipòsits bancaris."

- "Confondre democràcia amb el que alguns volen és un problema conceptual que està instal·lat a Catalunya."

- "La sobirania recau en el poble espanyol i el poble català és una part d'aquest poble. El que afecta Catalunya ho decidim tots. S'ha de ser sobirà per decidir aquest futur."

- "La prioritat d'aquest govern no serà combatre la crisi."

- "No pot ser que la primera decisió d'un govern sigui una declaració de sobirania que no és més que un brindis al sol."

- "Aquest referèndum legal no podrà ser. Això ja ho sabem."

- "No ens podem comparar amb la Gran Bretanya, ens podem comparar amb Alemanya. El cas de Catalunya no és comparable amb Escòcia."

David Fernàndez, de la CUP

- "Una valoració ràpida amb certa vigilància i incertesa. En traços gruixuts no ens oposem al referèndum, sinó que esperem que sigui vinculant. Què passarà l'endemà? Sembla que ens diuen que el poble té l'oportunitat, i és el poble qui ha donat l'oportunitat a les institucions. Preocupa el dret a l’autodeterminació si no compta amb les forces polítiques, i els agents socials. La lletra petita també preocupa."

- "El cicle polític que es va obrir en aquest país ens estava apropant. Som on som pel 25-N, per un cicle persistent de defensa per la llibertat: la gent que va sortir el 10-J, l'11-S i els que van fer les consultes. Hauria de ser un dret de tots. S'hauria d'ampliar l'acord."

- "Em sembla positiu que es cobrin impostos als bancs perquè es trenca un discurs. Estem amatents a la torna d'aquest acord. Ara s'ha demostrat que es poden posar traves als beneficis bancaris, que són molts, i la llàstima és que es podria haver fet fa dos o cinc anys. I dóna esperança de canvis en la política socioeconòmica."

- "No ens va renyar. A través dels mitjans va dir que respectava com vestia tothom, i nosaltres seguirem pensant que cadascú vesteixi com li plagui."

dolors-camats

00:00 03:14
00:00 03:14

maurici-lucena

00:00 04:14
00:00 04:14

enric-millo

00:00 03:27
00:00 03:27

jordi-canas

00:00 03:54
00:00 03:54

david-fernandez

00:00 05:27
00:00 05:27