Vostè primer
Ara, de 2 a 3 h
Vostè primer
amb Marc Giró
En Directe
I després, de 3 a 4 h
Versió RAC1
amb Toni Clapés

Miquel Calçada demana unitat als partits polítics

miquel-calcada

00:00 16:30
00:00 16:30

Miquel Calçada parla del procés com una onada cívica que ha anat de baix a dalt i necessita que els polítics l’acompanyin. El comissari de la commemoració del Tricentenari considera que s’hauria de tenir una dosi extra de generositat i deixar de banda les qüestions partidistes. Quan falta un mes per la diada, Calçada ha valorat positivament els actes que s'han fet fins ara, perquè creu que expliquen sense embuts la història de la derrota de fa 300 anys.

Miquel Calçada, comissari dels actes del Tricentenari per la Generalitat, també ha dit que:

- “La força i el protagonisme són de tothom: de la població, de la societat dels partits polítics, dels sindicats. Tothom ha d’estar en el lloc que ocupa i sobretot els polítics. Hi ha una onada cívica que ha anat de baix a dalt però hi ha d’haver uns polítics que acompanyin l’onada.”

- “El president sempre ha dit que aquesta consulta s’hauria d’emparar en algun tipus de legalitat, si no no tindria la consistència que hauria de tenir de cara enfora, el reconeixement internacional. Només el tindrem si el procés s’ha fet homologable i estàndard, ja sigui per la llei que ha de sortir del Parlament o amb unes eleccions.”

- “El que hem de tenir present és que hi ha molta gent que intenta buscar qualsevol dissidència entre el que pensa la majoria de gent de Catalunya, que volem votar, per magnificar-ho. Hauríem de tenir una dosi extra de generositat i humilitat i deixar de banda les vanitats partidistes."

- “El que hem de tenir present és que el dia 9 de novembre hem d’anar a votar. I una altra cosa que tenim tendència és que ens marquin l’agenda informativa des de fora.”

- [Tricentenari] “Hi havia el risc d'hiperventilació i en aquest sentit el que hem volgut fer després de 300 anys i en el moment en què ens trobem, amb aquest repte, és que la celebració del Tricentenari sigui molt normal. Això significa deixar una mica la qüestió dels mites per mirar on som. La història de l'11 de Setembre es tan potent que no necessita cap afegitó que ho endolceixi.”

- “Tinc la sensació que estem en un punt de la història transcendent, que aquest 2014 torna a ser un punt de cruïlla com va ser el 1714. Això no vol dir que la gent que vivia a Catalunya fa 300 anys no tingués la consciència de ser català: tenia consciència de tenir unes llibertats. Demanem poder-nos governar a nosaltres mateixos.”

- “Estic convençut que tornarem a vèncer, perquè aquest procés va de baix a dalt, això no és la dèria d’uns quants. Això no és el producte d’uns mitjans de comunicació subvencionats. Això és tota una societat, tot un poble, després d’haver-ho intentat manta vegades, del dret i del revés. Primer, el poble vol un tracte just i, després, es vol governar a si mateix. Nosaltres com a societat també podem aportar moltes coses a la societat mundial si som un estat.”

- “No tinc cap mena de dubte del lideratge del president Mas. És una persona que està rebent una pressió increïble per totes bandes però el seu capteniment i la seva decisió és coneguda i ferma. Estic tranquil des d’aquest punt de vista. Des de l’oposició aquest capteniment... Hi ha sotragades però hem d’anar cordats amb el cinturó.”

- [Cas Pujol] “Quan tinguem una mica de distància, veurem que tota aquesta festa mediàtica del president Pujol... Que se sàpiga el que s’ha de saber, segurament podrem destriar els actius i els passius, i el lideratge que ha durat més de 20 anys, i mirar-ho amb perspectiva i valorar-ho. Ara hem de demanar que la justícia actuï i que això no interfereixi en el procés.”