El món a RAC1
Ara, de 6 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté
En Directe
I després, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

David Fernàndez: "No descarto entrar en un govern d'unitat"

david-fernandez

00:00 29:28
00:00 29:28

El líder de la CUP, David Fernàndez, considera que "en cas d'emergència social i econòmica no descartaria que la CUP formi part d'un govern de concentració liderat per Artur Mas". Reconeix que "no s'ha sabut adaptar al Parlament" que defineix com "viure a Matrix", i assegura que no repetirà com a cap de llista de la CUP en les properes eleccions. Fernàndez s'ha mostrat "decebut, escandalitzat i avergonyit" pel fet que ara els Mossos facin servir canons d'aigua per evitar disturbis a les manifestacions.

David Fernàndez, diputat i líder de la CUP, també ha dit que:

- "Decebut, escandalitzat i avergonyit [perquè els Mossos facin servir canons d’aigua]. És un acte de propaganda perquè pensar que un sol camió podrà resoldre problemes d'ordre públic em sembla un brindis al sol."

- "Hi ha un frau perquè s'ha fet una comissió per intentar trobar estris no tan lesius, i en lloc de sortir amb menys sortim amb més mesures."

- "Prat va entrar en un camp perillós [dient que només s'han fet servir les pilotes de goma en 3 manifestacions], perquè implícitament va admetre que el 14 de novembre a l'Ester Quintana la van ferir pilotes de goma."

- "No pot ser que al segle XXI una policia dispari un projectil que no sap on anirà a parar. És una perversió i jugar a la ruleta russa."

- "Tenim un clima d'impunitat efectiva. Les 9 persones que han quedat cegues en l'última dècada per pilotes de goma no han tingut justícia ni reparació."

- "Prat s'ha fet autoresponsable públicament d'haver deixat cegues 2 persones en els últims 3 anys. Per això en demanem la dimissió."

- "Les bales de por han generat un clima de pànic que al final s'ha tornat efectiu des d'un punt de vista repressiu."

- "No s'ha de ser més contundent contra els que fan servir la violència. [...] Ja existeix una duresa penal duríssima que genera conflictes socials i la repressió."

- "Ens escandalitza l'espectacularitat d'un vidre trencat d'un aparador però només focalitzem la violència quan és de malestar."

- "Els violents són una categoria política. Hi ha actituds violentes, però és múltiple. El fill de José Montilla està condemnat per haver trencat una cabina telefònica durant la celebració d'una victòria del Barça."

- "Em nego a acceptar que les accions violentes contra bancs o establiments sigui gratuïta. És una protesta de malestar."

- "No m'he adaptat al Parlament i espero no adaptar-m'hi mai. El Parlament és Matrix. Cada dia ens hem de prendre tres píndoles per tornar a la realitat."

- "Veiem molta mediocritat política al Parlament. No està a l'altura de la situació que requereix el país."

- "El Parlament és una maquinària molt lenta que se't menja. Et tendeix a anul·lar, és molt opac i d'eficàcia política limitada."

- "La CUP no està a favor de la declaració unilateral d'independència. La via és la consulta i el referèndum per l'autodeterminació."

- "Sorprèn que David Cameron digui el que diu i que les lliçons de mínim criteri democràtic vinguin de portes enfora."

- "Hi ha molt poc marge per negociar [la consulta] amb l'Estat espanyol."

- "Es van convocar unes eleccions anticipades per avançar cap a una consulta. Tot el que no sigui així és un frau."

- "El cop de timó [d’Artur Mas] és una àncora. S'ha de fer al més aviat possible la consulta, i de la millor manera possible."

- "La CUP està a favor del a la independència a la consulta."

- "Estem en un moment històric clau, no podem fallar."

- "La DUI és l'últim recurs, de la mateixa manera que també hi ha l'opció de les eleccions plebiscitàries. Hem de forçar la consulta democràtica i si no ja es parlarà entre tots, no només entre els partits polítics."

- "Volem per a la Catalunya independent una economia postcapitalista, basada en el cooperativisme. Garantir l'habitatge i la salut pública. I nacionalitzar empreses."

- "No descartaria res [tampoc formar part d'un govern de concentració amb Artur Mas] en cas d'una situació d'emergència econòmica i social com la que tenim."

- "Personalment no voldria continuar com a cap de llista de la CUP el 2016, encara que ho hagués permès la normativa de la CUP."

- "Hi ha una proposta d'anar conjuntament amb ERC i Bildu a les eleccions europees. Ho hem d'estudiar però té dificultats intrínseques anar amb ERC perquè fa de tallafocs de les retallades a Catalunya."

- De la petició de Pere Navarro de suprimir el concert econòmic del País Basc i Navarra: "El somni del federalisme genera monstres."