Versió RAC1
Ara, de 15 a 20 h
Versió RAC1
amb Toni Clapés
En Directe
I després, de 20 a 22:30 h
No ho sé
amb Anna Vallhonesta

Ni per catalanistes ni per crítics

nadal-iceta

00:00 01:03:32
00:00 01:03:32

"Ni al Joaquim l'han fet fora per catalanista, ni a mi per crític", ha assegurat Miquel Iceta, que juntament amb el fins ara portaveu del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, aquest dimecres ha visitat El món a RAC1. Els dos han reconegut que accepten els canvis de Pere Navarro, tot i que per Nadal "hauria d'haver esperat a final de legislatura". Precisament la negativa d'Higini Clotas a continuar al càrrec per deixar lloc a Nadal fa que el mateix polític admeti que "no em plantejaré fins a final de mes si accepto la vicepresdència del Parlament". També hem parlat amb Toni Comín, fins ara tertulià del programa, que passaria a ser nou diputat del PSC.En una entrevista a tres bandes a El món a RAC1, l'exportaveu del PSC, l'exportaveu del grup parlamentari i el tertulià i futur diputat del PSC han dit:

Miquel Iceta, diputat del PSC.

- "Si hem canviat la senyera per la cara, malament rai. No podem perdre la nostra bandera per una altra (l'estelada) que no sabem cap a on ens portarà."

- "Jo no hi aniré, com el president Mas. Si no la convoco ni puc anar al capdavant, no hi aniré. Ara bé, no vampiritzo la gent que hi anirà. El president Montilla va anar a la manifestació d'Òmnium i va aconseguir un esforç de transversalitat molt potent."

- "Hi ha una diferència entre la manifestació del 10-J i aquesta. Allà hi havien els presidents de la Generalitat."

- "Ni al Quim l'han tret per catalanista, ni a mi per crític. El canvi s'hauria d'haver fet al gener, però Navarro va voler veure com anaven les coses. No només té plena legitimitat, sinó que tocava. Aquesta legislatura pot ser arriscada. No sé si aquesta direcció tindrà temps per esgotar-la."

- "Accepto el repte que després de la sentència de l'Estatut s'ha de donar una resposta al país. Tot es mou i nosaltres hem de donar una resposta federal forta, i accepto que als catalans se'ls ha de preguntar. El PSC no és independentista, però ha de trobar una fórmula per conviure amb els altres pobles d'Espanya. M'han fet fora de molts llocs."

- "El meu socialisme no s'ha fet pels ideals realitzables o no. Tots els partits tenen el mateix problema. Però el PSC va anar a la banqueta i el Govern afecta tots els catalans. No pot ser que el Govern digui macarra al ministre d'Economia. Jo he estat portaveu del des 99, i al Parlament al 2003. S'han de saber renovar, perquè si no fracassaran. Mireu Stéphane Hessel, que fa poc ha fet la comunió."

- "L'Higini és el millor amic que tinc al grup parlamentari del PSC. Té una posició que es pot entendre. El partit em demana que plegui de la vicepresidència i no m'agrada. Ho accepto, però no em veig fent cap altra cosa. Jo no vull trair cap lleialtat. Si no puc seguir fins al final, deixo l'escó. En Toni Comín es convertirà en diputat al Parlament de Catalunya. L'Higini no es vol quedar a canvi d'una altra cosa. Ell la decisió la troba injusta i no l'accepta. Hauria plegat a final de legislatura".

- "Al PSC sentim que a nosaltres se'ns posen proves o etiquetes de manera perversa i no respectant la trajectòria del partit. Quan se'ns fan aquestes atribucions. No són menys catalanistes. Del Xavier Sabaté he après catalanisme, que ara resulta que és menys catalanista que jo, em rebel·lo".

- "No puc més que agrair la presidenta. Estem per defensar la presidenta de la institució, sense renunciar als interessos. En surt guanyant la institució, i també el teu grup, que està ben representat. la presidenta ho facilita".

- "Deuria ser dels primers que vaig parlar de primàries. El PS francès va fer un esforç per canviar la reflexió i l'actualizació del pensament. La reflexió l'ha de fer el conjunt del partit".

Joaquim Nadal, diputat del PSC.

- "Jo no hi aniré. Ja vaig dir que no hi podria assistir. Però crec que hi ha d'anra molta gent, com les dels anys 70 i 80. S'ha desplaçat l'eix. Si es converteix en la fractura entre Espanya i Independència portarà al país en una fractura. Que ningú digui que aixeco la bandera de la por, però la nació catalana ha d'encarar el futur sense frivolitat. Amb una mera declaració d'independència? Crec que no. Tenim un dèficit d'interlocució amb Espanya, perquè ens ha perdut el respecte. Avui els polítics no tenen el cap girat a Catalunya".

- "La independència no resoldrà la mala situació econòmica. La mala dependència tampoc".

- "Aquí tens la visualització que la intenció del Pere Navarro era no arraconar els catalanistes. La clau era canviar la cúpula del grup parlamentari, amb dues persones proposades per José Montilla quan va plegar. Ha passat un any i mig, gairebé dos, i Pere Navarro diu que ho vol enfocar d'una altra manera. Haurà tingut més o menys èxit, però no ho poso en dubte. Com a molt em plantejo si haurien d'haver-nos deixat acabar la legislatura".

- "No hi ha retorn al passat possible. En els nous plantejaments val més construir una alternativa i no posar la qüestió en la independència, sinó en les coses que encara no hem resolt".

- "Els que fins ara eren federalistes amb Espanya, ara ho són amb Europa".

- "De moment no. Si Higini Clotas dimiteix m'ho pensaré. No es pot fer una operació sense el consentiment de qui deixa una plaça. No penso deixar el meu escó, i no es pot visualitzar que jo l'he fet fora. No podia acceptar-ho si l'Higini Clotas no havia plegat".

- "Els espanyolistes i els independentistes més recalcitrants a mi m'insulten. Cap d'ells encara la realitat de Catalunya ni pot discutir amb mi o amb el meu partit el que és essencial per mi, que és la llengua. O polim això, o els riscos són enormes. la pau social és un valor indiscutible".

- "Agraeixo les paraules de la presidenta. La sola sensació que es contraposa la figura de l'Higini Clotas a la meva em provoca un mal de panxa brutal. M'hi tinc per amic, i el seu respecte em durarà tota la vida. seré un aprenent. Quan acabi la legislatura deixaré de ser diputat, segurament".

- "Les primàries del PSC només han de servir per una cosa: escollir el nou candidat a la presidència. Si ajuden a resoldre els problemes d'imatge externs està per veure. No n'estic segur del tot. Dependrà de si el president Mas té intenció d'avançar eleccions".

-  "Si existissin minores, Elena, Ros, Maragall, Tura, Geli. no articula una alternativa dins el PSC hi haurà una majoria congressual, però és una realitat del projecte. És la pintura que tenim".

- "Per les mateixes raons que l'Higini voldré prendre la decisió de dir que no em vull presentar. No per jubilar-se. Seguiré fent política. Em va l'acció, el pensament i la reflexió. Jo he sigut 23 anys alcalde. El carrer és l'essència de la política".

Toni Comín, exdiputat al Parlament.

- "És important que el PSC retrobi el projecte. El millor que poden fer és tornar a les essències. Jo aniré a la manifestació de l'11-S. Hi ha més coses que ens uneixen que no que ens separen. Crec que hem de tornar a explicar a la gent que som un partit d'esquerres i catalanista. Hem de ser capaços de fer primàries que siguin un pas més en la democràcia. Navarro es va comprometre a fer primàries a doble volta i a la francesa".

- "D'aquí a un mes m'ho plantejaré. La decisió és meva. Si jo no faig res, i l'Higini marxa, ho seria automàticament".

- "A la primera vegada et fa il·lusió. Un cop allà les decisions no són per la il·lusió, sinó per la responsabilitat i el compromís".

- "Els federalistes ens hem de reinventar després del 10-J. Crec que es insfucient estar a Espanya perquè ho diu la Constitució. Mantinc el dret a ser federalista amb dret a preguntar a la gent si ens quedem o si marxem".