Versió RAC1
Ara, de 15 a 20 h
Versió RAC1
amb Toni Clapés
En Directe
I després, de 20 a 0 h
El Barça juga a RAC1
Barça - PSG

Rahola envia "a la porra" el Gremi de Llibreters que la veuen 'mediàtica'

pilar-rahola

00:00 10:47
00:00 10:47

L'escriptora Pilar Rahola ha enviat "a la porra" el Gremi de Llibreters. La tertuliana d'El món a RAC1 creu que l'han degradada en qualificar-la d'autora mediàtica en el rànquing de Sant Jordi i no entén les explicacions que li han donat.  Rahola acaba de publicar la novel·la El carrer de l'embut.

En una entrevista a El món a RAC1 amb Jordi Basté, l’escriptora i tertuliana del programa, Pilar Rahola,  ha dit que:

- “L''Albert Espinosa i jo vam viure un dia esplèndid, amb tanta gent fent cua, amb molts que havia llegit el llibre, i l'havien recomanat que, al final, penses que no t'has de quedar amb això. Personalment inicio un procés cap a la literatura, que no vull abandonar. Dit això em vaig sentir dolguda.”

- “El Gremi [de Llibreters] juga amb aquesta qualificació i a sobre em diuen que no és per criteris literaris, sinó tècnics. Qui decideix qui és mediàtic, i qui no? He estat més de 10 anys documentant-me per fer un llibre sobre islamisme radical. Durant 8 mesos vaig seguir el candidat de CiU, i en vaig fer un assaig. Això són llibres mediàtics? Per exemple, Lluís Foix ha fet un llibre de memòries i el posen a ficció. Jaume Barberà conegut per la televisió, és assaig? Els respecto, els admiro i són esplèndids. Però crec que el fet que l'autor sigui famós és poc rellevant.”

- “Crec que el Gremi [de Llibreters] fa la tria amb tota l'alegria del món i sense criteri. Ens han menystingut. Afortunadament els lectors escolliran. Crec que ens van fer mal deliberadament però inconscientment. El dia que no surti a la TV deixaré de ser mediàtica? Lamento que el president del Gremi no gosi explicar-me a mi o a l'Albert per què ha fet això.”

- “Si ells tenen poc clars els seus criteris no poden jugar amb la teva obra ni canviar de criteri cada dos dies. Entenc què és un llibre mediàtic. És una obra que surt per Sant Jordi, i té un recorregut curt. Tots els autors tenen dret a fer aquests llibres i durarà el que duri Sant Jordi. Que sigui la gent qui decideixi. Que es faci una llista única. La veritat és que m'han vingut unes ganes enorme de vendre només el meu llibre a El Corte Inglés i els del Gremi que se'n vagin a la porra.”

- “A mi aquesta qualificació em degrada. La novel·la és l'estadi més complex d'un escriptor. Quan un autor hi entra, cuida'l una mica. En el moment que redueixen una novel·la d'un temps com el 31 o el 37 que és literatura pura, els diria 'aneu-vos-en a la porra'. Espero una disculpa del Gremi i anuncio que seguiré publicant en llibreria petita.”