La competència
Ara, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau
En Directe
I després, de 13 a 14 h
Vostè primer
amb Marc Giró

Rigau: "A aquest pas les multes pel català superaran les de la dictadura"

rigau-i-millo

00:00 31:21
00:00 31:21

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, anuncia que recorreran el decret de Rajoy sobre l'escolarització en castellà que avui aprovarà el Consell de Ministres. La consellera denuncia que aquest decret és una “multa” i alerta que, al final, “les multes pel català en democràcia superaran les de la dictadura”. D'altra banda, el portaveu del grup del PP al Parlament, Enric Millo, admet que el govern espanyol ha pres aquesta mesura perquè la consellera “incompleix la llei”.

Irene Rigau, consellera d’Ensenyament, també ha dit que:

- "Això ja no sé si és Montoro o Wert. Però si això avui s'aprova serà el reial decret de Rajoy, i posarà en evidència que un dels principals problemes que té el govern espanyol amb Catalunya és la llengua."

- "Els recursos que hem anat presentant setmana rere setmana ens han portat a no modificar el model. El que volem és la tranquil·litat als nostres centres."

- "Si això va endavant es demostrarà que a aquest pas les multes pel català en democràcia poden arribar a superar les de la dictadura, perquè això és una multa. Ens volen posar una multa perquè mantenim en ferm el nostre model. Si ens veiessin amb resignació no es donaria aquesta norma."

- "Dir que es pagarà l'escola, el transport, el menjador i, si cal, l'internet és una ofensa en aquests moments."

- "La força del reial decret no pot ser utilitzada com una bota que trepitja."

- "No pot ser que se'ns convidi a parlar i l'endemà ens clavin aquest cop de bota."

- "És també una invasió competencial enorme."

- "És d'un autoritarisme... Han arribat a una ratlla, no vermella, sinó fluorescent."

- "El desconeixement que tenen de la realitat catalana és molt important. [...] A Catalunya no hi ha escoles privades que ho facin tot en castellà."

- "En castellà, cap [família ha demanat tota l'escolarització en castellà]."

- "Només tenim els casos que han arribat a la justícia, que demanen 50%. D'aquests, en tenim cinc que consideren que el model lingüístic que reben no s'adequa als desitjos familiars."

- "El model lingüístic es manté el curs que ve, i el projecte lingüístic de cada centre s'adequa a les necessitats dels seus alumnes."

- [Respon a tuit d'Enric Millo] "Si no ho volen, que no facin aquest reial decret. Quan diuen que volen una escola bilingüe, ja ho són. Però en quina proporció? La que permeti el domini de les dues llengües. Ja ningú parla de bilingüisme, perquè tothom vol que com a mínim dominin tres llengües."

- "L'escola catalana mai ha marginat el castellà."

- "Hi ha la qüestió competencial, financera i lingüística. Per tant, la millor defensa nostra és mantenir normativament la nostra proposta pedagògica."

- "Què farem? D'entrada recórrer aquest reial decret d'una manera clara i després seguir molt de prop quines implicacions se'n poden derivar."

- "A Catalunya no hi ha cap escola privada que s'ofereixi com a escola castellana."

- "Estem jugant en desigualtat total. Quan el ministeri fa un recurs a una norma nostra, ens paralitza la nostra norma. Si fem un recurs nosaltres, hem d'esperar que resolgui el Tribunal Constitucional."

- "Hem d'activar a Catalunya i al Congrés aquelles aliances que ens permetin derogar això immediatament."

- [Rigau, a Millo] "Jo estic complint la llei de Catalunya."

- "El raonable al Parlament i al Govern és la proporció que garanteix el domini del final de l'escolaritat obligatòria de les dues llengües."

- "El raonament final del Sr. Millo ha estat clar: és una multa."

Enric Millo, portaveu del grup del PP al Parlament, també ha dit que:

- "El que diu la normativa és que si uns pares no troben al seu municipi una escola amb ensenyament bilingüe en poden trobar una de bilingüe. En cap cas nosaltres defensaríem, perquè és una barbaritat, separar els nens per motiu de llengua, que és el que fa la Generalitat, perquè defensa el sistema d'atenció individualitzada i això sí que és separar-los. No volem això. Volem que estudiïn junts en català i castellà. Quan es diu que es vol separar els nens i que es busca finançar en castellà, és mentida. No hi ha escoles monolingües en castellà. Això seria il·legal."

- "Seria partidari de fer que on calgui més català facin més català i on calgui castellà, més castellà."

- "El problema és que com que vostè [consellera] incompleix el que la llei diu, el govern [espanyol] es veu obligat a prendre aquesta mesura."

Rigau diu que el decret de Rajoy sobre l'escolarització en castellà és una “multa" i anuncia que el recorreran

La consellera d'Ensenyament alerta que, al final, “les multes pel català en democràcia superaran les de la dictadura"

Millo admet que el govern espanyol ha pres aquesta mesura perquè la consellera “incompleix el que diu la llei"

cara-a-cara

00:00 09:11
00:00 09:11