La competència
Ara, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau
En Directe
I després, de 13 a 14 h
Vostè primer
amb Marc Giró

"Si Catalunya rebutja una reforma constitucional, haurà de ser consultada sobre la independència"

miquel-iceta

00:00 45:03
00:00 45:03

Miquel Iceta proposa un referèndum sobre la independència si Catalunya vota 'no' a la reforma federal de la Constitució, i creu que la propera legislatura a l'Estat serà la de la reforma constitucional. El primer secretari del PSC també demana a ERC que voti a favor dels pressupostos de Mas: “Van o no van junts en aquest negoci?".

Miquel Iceta, primer secretari del PSC, també ha dit que:

- "Tenim inquietud i incertesa per saber si hi haurà eleccions aviat o no."

- "Una de les dificultats que tenim amb el projecte de pressupostos és que s'han posat ingressos que és molt difícil que es realitzin i alguns d'ells depenen d'una relació raonable de dos governs que ara només tenen una relació a través de querelles judicials. És difícil pensar que de cop i volta tinguessin una relació per ajustar algunes coses."

- "Després del 9 de novembre, vaig tenir una reunió molt llarga, i fins i tot afectuosa, amb Artur Mas. Des de llavors, no ens hem tornat a veure."

- "Mas em va dir que voldria esgotar la legislatura, però em va dir que no depèn només d'ell i és possible que hagi d'avançar."

- "Ell preferiria esgotar legislatura i no fer les eleccions el primer semestre del 2015. Diu que li agradaria després de l'estiu del 2015, però no només depèn d'ell."

- "No em va demanar el meu suport."

- "Ell té un full de ruta. El PSC és evident que no el comparteix. Des del moment que el va explicitar tant, la col·laboració no s'entendria."

- "Descarto [que hi hagi esgotament de legislatura]."

- "Sí, [me'l crec al president]. A mi sempre m'ha parlat que després de les eleccions hi haurà negociació."

- "Si Pedro Sánchez és president, crec que hi hauria un canvi constitucional que portaria a un referèndum. [...] Un referèndum sobre la Constitució, reformada sobre els temes territorials."

- "Si hi ha una reforma de la Constitució i Catalunya no accepta aquest pacte, només quedarà un camí, que és una llei de claredat per una consulta acordada sobre la independència."

- "És evident que si Catalunya no accepta un nou pacte, ha de ser consultada sobre la independència."

- "La proposta que nosaltres fem beneficia el conjunt de comunitats autònomes."

- "El que porto malament és que ningú aporti idees per un debat que és obligat."

- [Sobre els pressupostos] "Tothom em pregunta què faré, però ningú m'ho ha demanat. Jo vaig oferir al president parlar-ne abans."

- "Jo demanaria a ERC que votés els pressupostos del Sr. Mas. Van junts o no van junts en aquest negoci?"

- "Si em criden a negociar hi aniré. Però ara no veig les condicions. A més, han fet uns pressupostos que per creure-te'ls has de pensar en un escenari d'acords amb el govern d'Espanya que ara mateix són molt difícils. [...] Sembla que és bastant incompatible amb un full de ruta que va a la col·lisió directa."

- "Crec que anar a Madrid a negociar amb qui sigui dient que vols la independència és una negociació una mica complicada."

- "No sé si és el president Mas qui ha de portar Junqueras a collibè o al revés. Però s'han de posar d'acord. Si jo fos independentista, jo estaria marejat amb tanta reunió i reunioneta."

- "He conegut dirigents d'altres comunitats que tornarien encantats les competències de sanitat i educació."

- "Hi ha una part de catalans que no estem còmodes amb la situació actual, i hi ha una part important que vol la independència. La nostra obligació és treballar per un acord que els ciutadans puguin votar."

- "Si després de fer un esforç de reforma constitucional, surt que no, com en Salmond, jo plegaria."

- "Si fracassa la via federal que proposo, hauré de plegar."