Viatja Bé
Ara, de 17 a 18 h
Viatja Bé
amb Esther Muñoz
En Directe
I després, de 18 a 20:30 h
Superesports
amb Xavi Puig

"Si no plou l'estiu serà dramàtic"

josep-escorihuela

00:00 10:57
00:00 10:57

El Director General de Medi Natural i Biodiversitat, Josep Escorihuela, ha apuntat que si la situació de sequera persisteix potser caldrà "aconsellar que la gent no vagi ni al bosc”. En aquest sentit la meteoròloga de RAC1, Mònica Usart, ha afirmat que, de moment, no hi ha pluges a la vista.

En Josep Escorihuela també ha dit que:

- “Els de Catalunya estan controlats. El d’Osca en aquests moments encara no està controlat.”

- Sobre si s’han perdut zones d’interès ecològic: “Per sort, en principi tenien més perill del que al final han tingut. Ha cremat les parts baixes del Pirineu i aquests no són els punts que tenen més valor ecològic. El punt més crític era un niu de trencalòs, però tot apunta que haurà resistit i no haurà passat res.”

- Sobre les causes dels incendis: “Els incendis del Baix Pallars sembla que els va provocar el trencament d’un cable de la línia elèctrica. El de Pont Suert, un arbre que va caure damunt de la línia i la va trencar. I el de les Valls de Valira sembla que és una carbonera. S’hi va fer una crema a finals de desembre, es va tapar amb terra i no es va tapar bé. Com que crema sense oxigen, allò aguanta i quan fa vent torna a revifar.”

- “Respecte al de l’Empordà, a Santa Cristina d’Aro, de moment tenim obertes totes les hipòtesis perquè els agents no han estat capaços de trobar la prova del que hauria pogut produir l’incendi.”

- “Estàvem advertint que hi havia molta sequera. Va coincidir que dijous va fer molt de vent. Totes les variables es donaven amb la màxima magnitud: sequera, humitat relativa i molt vent.”

- “La vegetació del Prepirineu i el Pirineu ha estat sotmesa a un estrès molt important perquè no està acostumada a estar tant de temps sense pluja i això fa que quan s’encén un foc pugui cremar sense control i molt ràpidament. I més si tenim la variable del vent i la baixa humitat.”

- “No hi ha res d’extraordinari però sí que ho és el fet de la sequera.”

- “Fins que no plogui, el risc d’incendis és elevadíssim. Si que és veritat que quan no hi ha el component vent, si s’encén és més fàcil apagar-lo.”

-  "Jo confio que plogui. Si no plou, ho tenim malament."

- "Jo no recordo cap hivern que s'hagin pres mesures."

- "No plou i aquest és el quid de la qüestió. La situació és extraordinària en aquest aspecte."

- "Als boscos de Catalunya hi ha molta biomassa i en períodes de sequera els arbres pateixen més.”

- "En aquests moments al Pirineu el pitjor que està és l’herba. Com que no ha plogut no ha tornat a sortir la d’engany i la que hi ha està morta. Quan arriba el foc, crema."

- "Està sequíssim. La vegetació està sequíssima. En aquestes condicions només de veure el foc, ja s’encén."

- "Si no tenim un règim de pluges que, com a mínim, caiguin de 50 a 100 litres a tot arreu durant la primavera i després uns ruixats periòdicament, l’estiu pot ser molt dramàtic. Fins al punt d’haver d’aconsellar que la gent no vagi ni al bosc.”

- “Les circumstàncies actuals són tremendes.”

- Sobre l’incendi del Baix Empordà: "La zona del Baix Empordà és molt transitada. Qualsevol negligència pot haver produït el foc. Potser també hem d’incloure un grau d’intencionalitat. D’entrada no descartem que pugui ser intencionat."