Versió RAC1
Ara, de 3 a 4 h
Versió RAC1
amb Toni Clapés
En Directe
I després, de 4 a 6 h
Tu diràs
amb Aleix Parisé

Una professora de Georgetown "censurada" per defensar el dret a decidir

clara-ponsati

00:00 12:56
00:00 12:56

La professora visitant de la càtedra Príncep d'Astúries de la universitat de Georgetown, la catalana Clara Ponsatí, ha denunciat "censura" del Ministeri d'Educació. La catedràtica sospita que no la renovaran per l'any que li queda per haver-se significat políticament a favor del dret a decidir en un programa de televisió a Al-Jazeera. En una entrevista a El món a RAC1 Ponsatí ha dit que "el Govern espanyol ha actuat amb un respecte institucional que la universitat no es mereix". En una entrevista a El món a RAC1, Clara Ponsatí, professora visitant de la Universitat de Georgetown ha dit que:

- "Jo he estat a les fosques del procés que s'ha desencadenat amb la negativa de renovar el segon any. És visitant. S'obté per un any, i es renova per un segon, que sol atorgar-se de manera rutinària. Jo i els meus companys esperaven que es renovés i no ha sigut aixi. He sentit els missatges de la Fundación Endesa, i tinc la convicció que les meves petites intervencions han suscitat aquesta decisió."

- "Mai he parlat amb l'ambaixador a Washington. La càtedra és un servei a Espanya, però ell mai s'ha volgut posar al telèfon."

- "Abans mai em van sotmetre a un examen polític ni em van advertir que no podia parlar de política."

- "Crec que si el procés no hagués agafat aquesta volada la meva visió no hauria tingut cap rellevància."

- "La càtedra estarà vacant el curs que ve, excepte si el ministeri rectifica, perquè la Universitat de Georgetown ha optat per deixar-la vacant en vista que no prosperava."

- "No és qüestió que la universitat hi estigui disposada o no, sinó que hi ha d'haver un acord mutu. Si una part no vol, no es pot renovar."

- "Agraeixo molt la resposta de la universitat."

- "M'havia reunit amb el príncep abans de la càtedra. Abans no sabia res d'aquest tema i no li ho podia dir."

- "Això és censura."

- "He parlat amb gent, i de moment no he tingut una reacció positiva."

- "El Govern espanyol ha actuat sense el respecte institucional que una universitat com la de Georgetown es mereix."

- "Els fets parlen per si mateixos, i no puc fer més interpretacions. La càtedra és d'estudis hispànics. Vaig fer una proposta honesta que no és d'història d'Espanya. És economia estratègica del que passa a la península. A les classes em vaig posar d'acord amb la universitat i vam arribar a un acord segons el que a ells els convenia més. No he incomplert cap dels acords del programa. També he fet un altre curs sobre la crisi a Europa."