El món a RAC1
Ara, de 6 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté
En Directe
I després, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

"Vull presidir Catalunya"

camacho

00:00 24:00
00:00 24:00

"A mitjà i llarg termini voldria ser presidenta de Catalunya i convertir el PPC en la primera força". Alícia Sánchez-Camacho ha tancat el congrés del PP català amb aspiracions de créixer. Per ara, la seva prioritat és mantenir el pacte amb CiU i aconseguir acords per a Catalunya directament amb Mariano Rajoy. Camacho ha promès millores en infraestructures i estudiar un model econòmic que superi l'actual però que no arribi al pacte fiscal.

En una entrevista a El món a RAC1, Alícia Sánchez-Camacho, presidenta del PP de Catalunya, ha dit que:

- "El corredor mediterrani és una prioritat per al PPC. Si demà aconsegueixo el que vaig tancar amb el president Rajoy [un gest per part seva cap a Catalunya], com l'N-II, els accessos al port i el corredor mediterrani, ho anunciaré al Senat."

- "El Govern de Madrid ha de ser conscient que, o tanquem el TGV fins a França, o no ens servirà de res."

- "Jo tinc com a objectiu, a mitjà i llarg termini, ser presidenta de la Generalitat i que el PP sigui el primer partit de govern a Catalunya. Ara no ho tenim, però fa quatre anys tampoc."

- "No veig un conseller del PP a la Generalitat. Ni [ho veig] possible, ni necessari. Estem col·laborant i estem discrepant en moltes coses a la vegada."

- "Tinc un partit amb 18 diputats. Sóc molt conscient de les coses. Tinc un extraordinari resultat, he escurçat distàncies amb un PSC que està a la deriva. L'oposició del Parlament és el PP, [l'oposició] efectiva, no el PSC."

- "El PP respecta el que ha volgut fer el PPC. Ara hem fet un pas transversal. Aquest congrés va molt més enllà. La ponència es va aprovar per majoria. I dues qüestions cabdals: la renúncia que no hi ha pas enrere al model de la LOFCA, i que el nostre sistema econòmic ha de ser el d'un finançament singular."

- "El que hi ha ara és millorable i perfectible. Hi ha desequilibris, però hem de mantenir una solidaritat finalista. Que vagin a comunitats i no sapiguem a què s'apliquen no pot ser. Aquest ha de ser l'objectiu: han d'anar destinats però amb uns límits."

- "Només es paga aquí perquè aquí no s'ha abaixat mai el tram autonòmic de l'IRPF. Si paguem el 56% és perquè cap govern ha abaixat els trams. Cap altra comunitat ho fa."

- "S'ha de fer un exercici d'autocrítica. Montilla va apujar els impostos i ens ha deixat amb un gran deute. Amb què es va gastar els 40.000 milions? A Catalunya no es pot dir que el govern és depredador amb l'estat. Jo seguiré reclamant el que es deu. Són 1.300 milions. Però també hi ha moltes injeccions econòmiques que han vingut des de Madrid."

- "Puc estar d'acord que a Catalunya falten infraestructures. Ja ho dic a Rajoy. Ens queda molt camí per recórrer, però els compromisos han arribat sempre amb el govern del PP."

- "A mi em pot més la meva catalanitat. Cauen un 20% les inversions, i no un 45%. No és satisfactori. La dada que doneu és en relació amb el que està pressupostat. La diferència és un 20%. És veritat que a Galícia volen el TGV, se'ls han donat 140 milions. El govern de Madrid ha de ser conscient que, o tanquem el TGV fins a França, o no ens servirà de res."

- "S'ha rebaixat en aquelles partides que anaven a ajuntaments catalans. A les grans institucions culturals, només un 10%."

- "S'ha de fer un conveni Cervantes-Llull perquè arreu del món es doni a conèixer el català, igual que el castellà. Al secretari de Cultura li va agradar i ho vol fer. Hi ha una reducció del 10% a les institucions i és la mateixa que es va acordar amb la Generalitat."

- "Ara, el PPC està superant el debat que fa anys que mantenim. Hem de poder traslladar al govern d'Espanya per aconseguir un millor model. Hi ha una voluntat del govern de Rajoy de parlar, i ha de dialogar amb Mas per parlar de la millora d'un model de finançament."

- "No crec que entrem a TV3 amb fatxenderia. Hem arribat a un acord amb la CCMA. Però ningú ha de voler patrimonialitzar cap televisió, ni TVE ni TV3. És un error que siguin utilitzades com a instrument polític. Cospedal no va anar ni una vegada a la tele autonòmica."

- "En algunes televisions públiques és comparable el nivell de Curry Valenzuela amb el de Xavier Bosch."