El món a RAC1
Ara, de 8 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté
En Directe
I després, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

Xavier Trias participarà a la Via Catalana com a alcalde de Barcelona

xavier-trias

00:00 17:38
00:00 17:38

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha assegurat que hi anirà “com a persona que hi va a títol individual”, tot i que és conscient que té una responsabilitat política. També ha parlat de la retirada de la placa de la plaça de Sant Jaume i ha explicat que s’ha fet “perquè no és la plaça de la Constitució”.

Xavier Trias, alcalde de Barcelona, també ha dit que:

- "Hem retirat la placa de la Constitució perquè no és la plaça de la Constitució. Ho vam discutir i vam pensar que hi hauria gent, com l'Alberto Fernández, que diria que m'he tornat boig. Però és aplicar el sentit comú. Això no és la plaça de la Constitució i creiem que és bo que hi hagi un rètol que indiqui que això és l'Ajuntament de Barcelona i això és el que hem fet."

- [Respecte el PSC i el dret a decidir a l'Ajuntament de Barcelona.] "Són problemes interns del PSC. Crec que estan perdent una mica l'orientació del que s'ha de fer. Nosaltres hem de procurar que el PSC s'apunti d'una manera clara i decidida a la reivindicació del dret a decidir. És una llàstima el que està passant en aquests moments. És un moment molt difícil i és important que la gent se senti cridada a la reflexió del dret a decidir."

- "Fa temps que dic que la sortida de la crisi depèn en gran part de la ciutat de Barcelona i de la seva àrea metropolitana. Tenim inversors, no és només turisme. La imatge de Barcelona és molt potent. Si fem les coses bé i donem seguretat a la gent que hi vol invertir, crec que aquesta ciutat se'n sortirà bé."

- "Tot i això, tenim una situació de què tothom ha de ser conscient. Qui cregui que la situació global de crisi és complicada: hi ha gent que ho passa malament. Això ens fa estar molt atents."

- "El més important és la prevenció i després l'actuació. Hem de detectar punts més complexos que tenen una pressió especial, com Ciutat Vella o les Rambles."

- "No tenim efectius suficients per poder fer tot el que hem de fer. Necessitaríem més Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana. Ho hem d'aconseguir entre una millora de col·laboració entre tots dos, que ja està funcionant molt bé. Les coses s'arreglen més pel diàleg que no pas per l'autoritarisme."

- "No hem notat increment de les denúncies per incivisme. Nosaltres en posem més, no parem de perseguir segons quines actituds incíviques. És veritat que poses una multa a la gent... És difícil de cobrar la multa. No és tan fàcil com sembla. Pots posar multa a joves que beuen al carrer, però l'endemà n'hi poden haver uns altres."

- "El que no té sentit és jugar al gat i la rata a veure si creem un conflicte als carrers. Hem d'aconseguir que cada dia la convivència a la ciutat millori. Tenim un èxit desbordant de turisme. Hem de cuidar que això no faci la vida difícil als ciutadans."

- "Crec que les festes de Gràcia són un gran èxit. De moment tot ha funcionat molt bé."

- "No tenim una situació de malnutrició infantil. Tenim un problema de fons, d'educació de gent. Tenim gent molt diversa a la ciutat, gent nova que ha vingut amb costums diferents. Però no hi ha situació de malnutrició infantil."

- [Sobre el servei de metro després del partit de Supercopa (el Barça juga el 28 d'agost a les 23 h al Camp Nou).] "Crec que és una vergonya que la Federació no sigui sensible amb aquesta situació. No té sentit tenir aquests horaris i fer-ho per raons econòmiques. Això és un perjudici per a la gent i la ciutat. Això crea una incomoditat a la gent, ho lamento. Però l'Ajuntament, segons quina despesa, no té sentit que la fem. No entenc com la Federació actua d'aquesta manera."

- "No hi haurà metro perquè no ens gastarem aquests diners. Crec que és impossible. S'ha d'ajustar a les necessitats. La situació a la ciutat no és fàcil des del punt de vista econòmic. En situacions extraordinàries hem de demanar que s'ajustin a les necessitats de la ciutat."