El món a RAC1

Escoltar

en directe a RAC1: Tu diràs amb Esports RAC104:00 - 06:00

i després La primera pedra
Patrocinador
El món a RAC1

En profunditat A partir de les 10

En_profunditatHi ha coses de l’actualitat que s’han de tractar “En profunditat” per entendre-les millor. A partir de les 10 del matí, analitzem i investiguem sobre els aspectes més innovadors de l’actualitat que sovint són els que més costen d’entendre. Els experts en cada materia ens ajudaran a fer un anàlisi crític de cada situació.

Els articles de 'En profunditat'

http://www.racalacarta.com/audio/audios_elmon/141031_Jordi_Savall.mp3 Descarrega-te'l Jordi Savall: “El procés no ha tingut res a veure en la renúncia”

31/10/2014

Savall 5

Jordi Savall deixa clar que el procés català no ha tingut res a veure en la renúncia del Premi de la Música del Ministeri de Cultura. El compositor denuncia que el Ministeri té “un desconeixement profund del valor de la música” i creu que és “una vergonya”. Recorda que “fa anys” que ho denuncia. També explica que el 9-N no podrà votar, perquè té un concert a Itàlia, però diu que “és de sentit comú saber què pensen els catalans”.

El compositor Jordi Savall també ha dit que:

- “El que està passant en la música és molt greu. És una de les arts més importants que tenim i és una de les que està més descuidada. Aquest Ministeri mai s’ha ocupat de la música.”

- “No, [no he parlat amb el ministre en les últimes hores]. Sé que des de la fundació s’ha parlat amb el secretari de Cultura, i estan sorpresos. Però penso que no entenen la problemàtica.”

- “Hi ha profundament un desconeixement del valor que representa la música, el patrimoni musical i el que suposa això per a un país.”

- “No, gens, [el procés català no ha tingut res a veure amb la decisió]. Fa anys que dic que és una vergonya, que el Ministeri de Cultura té oblidat un patrimoni fabulós.”

- “He rebut una mitjana de 25.000 euros anuals per viatges per difusió de la música espanyola. És una cosa mínima.”

- “En tots els països de l’Europa central els conjunts equivalents als meus tenen un suport anual importantíssim. Nosaltres no l’hem tingut mai.”

- “Les ajudes que tenen conjunts com els meus a París són d’un milió d’euros de mitjana.”

- “Com que aquesta música s’ha interpretat molt poc, hi ha un desconeixement de tot el valor d’aquestes músiques antigues. Si no ens fem sentir, desapareixeran.”

- “Tinc un problema. El dia 9 de novembre estic fent un concert fora, a Rímini, a Itàlia. I si no hi ha un lloc a prop, em serà impossible.”

- “És de sentit comú que s’ha de saber què pensen els catalans. No es pot resoldre un problema polític a base de lleis i Constitucional. Hi ha d’haver diàleg i desbloquejar la situació perquè es puguin trobar solucions.”

http://www.racalacarta.com/audio/audios_elmon/141031_Magda_Oranich.mp3 Descarrega-te'l Oranich: “He patit i voldria que la junta del Barça no presentés recurs”

31/10/2014

110309_Magda_Oranich

L’exdirectiva del Barça i advocada, Magda Oranich, assegura que s’ha tret un pes de sobre després que el jutge hagi desestimat l’acció de responsabilitat contra la junta de Joan Laporta. Sobre la consulta, creu que el Govern espanyol vol impugnar el nou 9-N perquè “intueix el resultat”.

Magda Oranich també ha dit que:

- “Em van operar a cor obert. Vaig arribar molt justa a l’hospital. Em van reparar el cor i la recuperació és molt bona.”

- “Va coincidir al tercer dia del judici del Barça. Em va passar quan pujava les escales, sortint. Per això ho van relacionar. Però em va passar perquè havia de passar. Els metges és el que m’han dit.”

- “Patia, però menys, perquè sóc jurista. Però sí, també m’he alliberat. Per mi, pel Barça i per altres companys, que també tenien el tema dels avals.”

- “Espero que hi hagi pau social i tornem a guanyar títols.”

- “No voldria que la junta presenti recurs. Ara bé, com a persona i advocada, sí que ho puc entendre. Però crec que no han de presentar-lo perquè ja no haurien d’haver presentat la demanda. Només pot tenir conseqüències negatives pel Barça.”

- “No puc assegurar que hi hagi algú darrere d’aquestes demandes. No ho podria entendre perquè no entenc que hi hagi aquesta ànsia de revenja. Hi ha qui diu que té proves. Però jo no en tinc constància.”

- “Als cardiòlegs els vaig dir que ho tenia fotut però que m’havien d’arreglar per anar a votar el 9-N.”

- “Em sembla increïble. El que volen impugnar és la voluntat dels catalans. És absolutament increïble. Aquesta obsessió d’impugnar [respon al fet que] el que els fot és que intueixen el resultat.”

← Accedeix a l'arxiu de En profunditat

%s1 / %s2