El món a RAC1

Escoltar

en directe a RAC1: El món a RAC1 amb Jordi Basté06:00 - 12:00

i després La competència
Patrocinador
El món a RAC1

En profunditat A partir de les 10

En_profunditatHi ha coses de l’actualitat que s’han de tractar “En profunditat” per entendre-les millor. A partir de les 10 del matí, analitzem i investiguem sobre els aspectes més innovadors de l’actualitat que sovint són els que més costen d’entendre. Els experts en cada materia ens ajudaran a fer un anàlisi crític de cada situació.

Els articles de 'En profunditat'

http://racalacarta.com/audio/audios_elmon/141020_Carme_Forcadell.mp3 Descarrega-te'l Carme Forcadell: “Mas sap molt bé que les plebiscitàries s’han de convocar”

20/10/2014

141020_ANC

Foto: La Vanguardia

La presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell, assegura que “encara no ha rebut cap trucada del Govern” però confia en la reacció d’Artur Mas. Forcadell deixa “en mans dels polítics” si cal una llista unitària en unes plebiscitàries. Els representants dels partits polítics pro consulta han fet les primeres valoracions l’endemà de la petició d’eleccions de l’ANC i Òmnium Cultural. N’han parlat Isabel Vallet, diputada de ls CUP; Joan Jusep Nuet, coordinador general d’EUiA; Marta Rovira, secretària general d’ERC; Ramon Espadaler, secretari general d’UDC i Josep Rull, coordinador general de CDC. Des d’ICV han declinat fer cap valoració.

Carme Forcadell, presidenta de l’ANC, també ha dit que:

- “No encara, no [he rebut cap input del Govern].”

- “Esperem que el president ens escolti, i en parlem. Té sentit convocar plebiscitàries.”

- “Aquesta tampoc és la consulta que volíem, i ell n’és conscient, però li agraïm que faci l’esforç per posar les urnes i posar-les a tot arreu. Ell sap molt bé que aquestes eleccions s’han de convocar, perquè és l’únic camí per tenir aquest mandat democràtic que davant del món ens dóna legitimitat pel pas que volem fer. Crec que de marge [per convocar-ne] n’hi ha.”

- “No n’hem parlat [de llista unitària]. No hem parlat del com. Ho deixem en mans dels polítics, que ens facin la seva proposta, que és responsabilitat seva.”

- [Sobre si hi ha d'haver llista unitària o llistes separades] “S’ha de parlar de quines possibilitats hi ha en cada cas. No n’hem parlat a fons.”

- “No n’hem parlat [de fer una llista unitària de la societat civil].”

- “Em va sorprendre la resposta d’ahir, perquè ho vam fer amb molt poc temps. Tothom és conscient de la situació i del moment delicat que vivim.”

Josep Rull, coordinador general de CDC, també ha dit que:

- “Considerem que la data de les eleccions és el més secundari. El més important és fer què, amb qui, com i per què. Hem de ser capaços de posar-nos d’acord. No posem el carro davant dels bous.”

- “No em va agradar [que Carme Forcadell instés] el president a convocar les eleccions en aquest termini. La data és el menys rellevant. És més important aconseguir l’objectiu.”

- “L’objectiu el tenim compartit: volem que Catalunya sigui un estat independent. Però no posem ultimàtums perquè aleshores correm el risc de fer les coses malament.”

- “Nosaltres proposem un full de ruta: el 9-N. Tot està perfectament escrit als informes del Consell Assessor per a la Transició Nacional.”

- “La llista unitària és un excel·lent instrument per convertir les eleccions anticipades en plebiscitàries.”

Marta Rovira, secretària general d’ERC, també ha dit que:

- “Sí que veig factible seure a dialogar, parlar. És la nostra obligació, el nostre deure. Ho hem de fer.”

- “És un gest [fer-se voluntari del 9-N] que hem de fer tots nosaltres. Malgrat no compartir l’estratègia que agafa el 9-N, ens hi hem de bolcar perquè sigui un èxit de mobilització.”

- “No podem negociar la independència amb el Govern espanyol, que no ens ha deixat ni votar, abans de declarar-la. Això ho hem de fer junts.”

-  ”Nosaltres estem disposats a parlar, sumar, amb qui sigui sempre que el mandat sigui molt clar, que és construir una majoria parlamentària per declarar la independència com més aviat millor.”

Ramon Espadaler, secretari general d’UDC, també ha dit que:

- “Estem oberts a parlar de tot el que s’escaigui [amb CDC]. L’horitzó més a curt és el nou 9-N. El que ve després depèn que el nou 9-N funcioni.”

- “D’entrada no veiem una llista unitària, però estem disposats a escoltar i considerar qualsevol proposta.”

- “Hem reclamat diàleg a qui no l’ha ofert mai. Com no ens asseurem a dialogar amb la resta de forces polítiques catalanes?”

- “No tenim una voluntat de separar-nos de CDC. Hem fet un camí important al servei del país. El nostre projecte polític encara té molt a dir i a fer.”

Joan Josep Nuet, coordinador general d’EUiA, també ha dit que:

- “Sí, és una decisió raonable [no anar votar]. No aniré a votar, però vull convertir el 9-N en una jornada de lluita i de protesta.”

- “Jo dic a la gent emprenyada que no es quedi a casa, que es mobilitzi, que això és el que fa mal a Madrid, al PP, a la dreta centralista.”

- “Qui vulgui anar a votar, que hi vagi.”

-  ”Explicarem que no és la consulta, que és una espècie d’enquesta, i creiem que l’endemà el president farà un ús particular de les dades”

- “És imprescindible que hi hagi eleccions abans de tres mesos. No hi ha qui aturi unes eleccions. L’únic que les vol aturar és el president, perquè creu que les perdrà.”

- “No, llista unitària no, perquè tenim un país al cap ben diferent els uns i els altres.”

Isabel Vallet, diputada de la CUP, també ha dit que:

- “Compartim plenament [la necessitat de l'ANC de fer eleccions en 3 mesos]. No concebem que CiU sigui capaç de materialitzar els resultats de la consulta. És imprescindible que es facin eleccions.”

-  ”Nosaltres ens felicitem que el moviment sobiranista hagi descartat la llista unitària. No compartim aquesta lògica. Ni la CUP ni l’esquerra independentista entraria en una llista unitària.”

-  ”No només es vol decidir sobre què volem ser, sinó sobre molts altres aspectes. Veiem importantíssim que la independència garanteixi una vida millor a les classes populars. El nostre projecte és de ruptura, no podem compartir un projecte amb CiU i amb ERC.”

-  ”Llista separada amb un punt comú, sí, ja ho portàvem. El mandat era claríssim i el nostre compromís també. El compliment ha estat total.”

http://www.racalacarta.com/audio/audios_elmon/141017_Carles_Torras.mp3 Descarrega-te'l Carles Torras: “Des de fa tres dies rebo amenaces de mort”

17/10/2014

141017_Carles_Torras

Foto: TV3

El periodista Carles Torras estudia denunciar les amenaces de mort que rep des de fa tres dies pel documental sobre el Madrid emès ahir a la nit a TV3.  El director d’El Madrid real. La llegenda negra de la glòria blanca diu que li “sorprendria” que el club el denunciés: “No he difamat ni he dit cap falsedat”. També dóna la raó a Zoco per la queixa que va fer sobre la promoció de TV3: “Jo quan la vaig veure, quasi caic de cul”.

Carles Torras, el director del documental, també ha dit que:

- “Fa 15 anys que sóc a Madrid i no em sorprèn gaire la reacció a Madrid. És un tema sensible. El que no pot ser és que a hores d’ara hi hagi certes catifes que no puguis aixecar. Saps què passa? Que aixeques catifes i hi continua havent molta merda.”

- “No pot ser que facis un documental de 50 minuts amb rigor periodístic i la gent es posi així. No he fet un pamflet. Hi ha un passat recent que crec que tenim dret a investigar. Què hem de fer? Oblidar el que ha passat?”

- “Em sorprendria que em denunciessin perquè m’agradaria saber a on es podrien agafar. Suposo que perquè et denunciïn has de difamar i dir falsedats.”

- “La majoria dels protagonistes que parlen estan en contra la tesi que el Madrid va rebre ajuts. Jo no he tapat la boca a ningú.”

- “Vaig trucar a Zoco fa dos dies quan vaig veure les promocions de TV3. Es van queixar que l’havien manipulat i tenia raó. La promoció de TV3 extreu de context una declaració seva i l’hi canvia el sentit.”

- “Jo quan la vaig veure, quasi caic de cul.”

- “Des de fa 3 dies rebo amenaces de mort”.

- “No val la pena [denunciar-les]. No els dono la categoria d’amenaça de perill.”

- “Estem parlant de les xarxes. Tuits amenaçadors contra mi, contra la meva família… És gent anònima, que no saps d’on ve. Tot això sense veure el documental.”

- “Ens volen privar de fer exercici de memòria. És gravíssim.”

- “Sí, [el reportatge ha estat dos anys a la nevera]. No m’han donat cap explicació, però sospito que alguna cosa hi ha tingut a veure la demanda que el Reial Madrid va posar contra TV3 fins que hi ha hagut una resolució.”

- “Sí, probablement denunciï les amenaces.”

- “Faré un recull de tots els tuits amenaçadors i els enviaré amb un paquet a la policia. A veure què en fan.”

- “Moltes vegades he denunciat les amenaces, i aquí no ha passat res.”

- “La relació entre el Reial Madrid i l’oligarquia de l’estat continua, però d’una altra manera. Durant el Franquisme, crec que el Madrid va rebre molts ajuts polítics, institucionals i en alguna fase arbitrals. Durant la democràcia, molts ajuts econòmics.”

- “Un documental sobre Florentino Pérez no te’l compraria ningú, perquè té molts amics.”

- “Evidentment el vehicle [amb referència a TV3] ha condicionat molt la resposta que ha obtingut.”

- “Per mi, tenim un testimoni molt important: el nét de Franco, admetent per primera vegada que el seu avi era del Madrid. Fins ara no s’havia dit de fonts propers del dictador.”

- “No només va afavorir el Madrid, també va afavorir el Barça en determinades ocasions. Seguia la llei del pèndol per compensar.”

← Accedeix a l'arxiu de En profunditat

%s1 / %s2