Tu diràs
Ara, de 4 a 6 h
Tu diràs
amb Aleix Parisé
En Directe
I després, de 6 a 7 h
La primera pedra
amb Noemí Polls

Crònica del XXV Concurs de Castells de Tarragona, per Jordi Joan Alsina

No és un tòpic, enguany el millor Concurs de la Història

[caption id="attachment_2988" align="aligncenter" width="545" caption="Foto: Antoni Coll Lázaro"]

[/caption]

Diumenge 10 del matí, disposats a estar les hores que calgui, igual queahir a la tarda, per seguir el Concurs de Tarragona en la seva XXV edició (en aquest cas els números romans van bé, recordeu, Tarraco), escrivint i prenent apunts, pensant que no hi ha pressa i fins que s'acabi tenim molt de temps. Sorpresa malgrat prop de sis hores de Concurs se'm va fer curt, els nervis i l'expectació podien molt més que l'estat físic si havies o no dinat, el lavabo massa lluny i aguantaves com podies, i l'esquena ni pensar-hi. Al final calculadora en mà, com els vells temps sumant punts i possibilitats de cada colla per guanyar el concurs, el final ja és sabut.

1ers: Castellers de Vilafranca amb 6.025 punts

2ons: la Vella de Valls amb 5.970 punts, com veieu 55 punts de diferència (havíem d'agafar o no la calculadora?)

3ers: els guanyadors morals: la Jove de Tarragona, amb 5.235 punts.

Tres castells de 10, 12 de gamma extra, tot un reguitzell de sensacions i emocions, veient com els Ceballuts es convertien en colla de 9, com el duel no....truel (no se si existeix la paraula, però jo la poso) entre les colles barcelonines la guanyadora va ser els Castellers de Gràcia, per davant dels de Barcelona i els de Sants.

Hem pogut veure tant al concurs de diumenge com en el de dissabte molts Caps de Colla i Presidents, pujant als troncs. I moltes vegades a partir de quarts i cinquens, totalment femenins. És un fet que gràcies a la dona, es poden fer aquest castellots o tirar grans pepinos.

Impossible fer aquesta ressenya el mateix dia de concurs, anàvem beguts de tantes imatges retingudes a la retina, encara avui (dijous) només miro i remiro fotografies d'aquest campionat del mon casteller. Si en voleu de veure de molt impressionants, busqueu per internet a Antoni Coll Lazaro, son les millors imatges aèries fetes mai, les pinyes son espectaculars.

[caption id="attachment_2987" align="aligncenter" width="545" caption="Foto: Antoni Coll Lázaro"]

[/caption]

Els mitjans internacionals s'han abocat al concurs mes de 350 acreditats i 100 tècnics havíen de donar el seu fruit, l'únic que... potser aniria be un manual d'instruccions en diversos idiomes per saber qui som i on som. S’ha arribat a publicar, que el concurs era d'equilibristes toreros, ja que és fa en una plaça de braus. S’han fet ressò des del Wall Street Journal a l’Otago Dally Times de Nova Zelanda, a mitja Europa, EUA i Àsia o mitjans com El País, La Razón, ABC, el 20 minutos...

No cal dir la premsa catalana, en tots els diaris el concurs ha estat present, les televisions també han participat amb la seva difusió igual que les ràdios, com nosaltres, que era la sisena vegada que hi érem presents.

Com les noves tecnologies, com la pagina web oficial, l'aplicació per telèfons mòbils i per Instagram al concurs Fandelconcurs, s'han rebut 2.970 imatges.

Déu ni do.

[caption id="attachment_2989" align="aligncenter" width="545" caption="Foto: Xavi Calzada"]

[/caption]

Notes negatives

La mort d'un company, el Vidal Ferrer, dels Castellers de Solsona i d'Arreplegats, que anant al concurs a ajudar a una altra colla, va tenir un accident i ens va deixar per sempre.

Els que no entenen d'esportivitat i es dediquen a xiular a altres colles quan les coses no els surten bé. I aquells pinxos que es creuen que les rivalitats s'arreglen a mastegots, aquests dos grups millor que el proper concurs es quedin a casa, ja que si no entenen l'esperit casteller ni el del concurs, que vagin a .....menjar pipes, mentre el veuen per la tele.

I això es tot, d'aquí dos anys hi tornem si el «tiempo lo permite y la Autoridad, no lo impide», la resta de l'any, de 7 a 8 del matí a la Primera Pedra de RAC1.

Classificació completa:

Cs de Vilafranca         6025

C Vella de Valls          5970

C Jove de Tarragona   5235

Xets Tarragona            3495

Cs Vila de Gràcia        2970

Cs de Barcelona          2935

Cs de Sants                  2900

C Joves de Valls          2850

Cs de Mataró               2830

Xets de Reus                2510

Cs de Sabadell              2365

Nens del Vendrell         1660

Hi ha colles amb molt poca diferència de punts, en el proper concurs, haurem d'anar tots amb la calculadora, potser ens la podria facilitar l'organització del concurs.

Jordi-Joan Alsina i Canudas