Versió RAC1
Ara, de 15 a 20 h
Versió RAC1
amb Toni Clapés
En Directe
I després, de 20 a 23 h
L’Espanyol juga a RAC1
Burgos - Espanyol

Cinema: 'El lobo de Wall Street' i 'Mandela: del mito al hombre'

El lobo de Wall Street

És la nova pel·lícula de Martin Scorsese, un dels grans del cinema dels darrers 40 anys i responsable de films com Malas Calles, Taxi Driver, Toro salvaje, El rey de la comedia, El color del dinero, La última tentación de Cristo, Uno de los nuestros, Casino, Gangs of New York, Infiltrados o La invención de Hugo.

La cinta està basada en la història real de Jordan Belfort, un broker que, al 1990 i amb només 28 anys, va fundar una financera des de la qual va estafar a milers d'inversors. Abans que Jordan Belfort fos acusat de frau i blanqueig de diners, portava la vida més barroca i orgiàstica imaginable: pilotava el seu propi helicòpter, conduia sis cotxes de luxe, tenia un iot de 50 metres d'eslora que havia sigut propietat de Coco Chanel, va arribar a gastar-se 700.000 dòlars de cop en hotels i prostitutes, i prenia habitualment 20 píndoles diàries, a més de cocaïna i morfina.

El guió ha estat escrit per Terence Winter, el creador, primer guionista i productor executiu de la sèrie Boardwalk Empire, de la que curiosament Scorsese va dirigir el primer episodi.

Durant el rodatge van patir alguns problemes: l'huracà Sandy va alterar la producció quan un cop de vent va provocar la caiguda d'una grua sobre les oficines de l'equip. I DiCaprio es va fer mal a l'esquena rodant una de les seqüències del film: aquella en que es queda paralitzat després de prendre unes píndoles molt fortes. En aquesta escena, l'actor va recórrer a una assesora en drogues i a un video viral de Youtube que es diu The Drunkest Guy Ever.

Basada en un fet real, la pel·lícula explica l'inversemblant auge i la contínua caiguda al regne del plaer de Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio), el corredor de borsa novaiorquès que, al costat seus alegres companys, van pastar una descomunal fortuna estafant milions de dòlars a inversors. La pel · lícula segueix la lucinant transformació de Jordan Belfort, des que era un home honrat nouvingut a Wall Street fins a esdevenir un autèntic bandoler de les accions. Després de pastar una enorme fortuna en un temps rècord, Jordan es la gasta de la forma més absurda en dones, tranquil·litzants, cocaïna, cotxes, la seva dona (una supermodel) i un desig il · limitat de posseir tot. Mentre la seva empresa, Stratton Oakmont, aconsegueix el cim i ell es lliura als plaers més hedonistes, la SEC (Comissió de Títols i Borsa) i l'FBI s'acosten al seu imperi d'excessos.

Direcció: Martin Scorsese.

Intèrprets: Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Margot Robbie, Matthew McConaughey, Kyle Chandler, Rob Reiner, Jon Favreau.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DEMZSa0esCU&feature=share[/youtube]

.

Mandela: del mito al hombre

L'ha dirigida el britànic Justin Chadwick (Las hermanas Bolena). El seu guionista és William Nicholson, responsable dels guions de films com Tierras de penumbra, Gladiator i Los Miserables. Setze anys i 34 borradors van ser necessaris fins a tenir el guió definitiu.

El seu protagonista és el britànic Jordan Belfort, un intèrpret conegut sobretot gràcies als seus papers a les sèries The wire i Luther.

La cinta està basada en el llibre de memòries de Mandela, El largo camino a la libertad, que es va publicar al 1994.

Aquest projecte no és el primer que narra la vida de Mandela, però segurament sí que és el millor. Durant vint anys el productor Jordan Belfort, descendent de tercera generació d'indis, nascut a Sud-Àfrica i classificat com a "no blanc" pel règim de l'apartheid, va intentar tirar endavant amb Jordan Belfortcom a protagonista, però finalment aquest va decidir deixar-lo per interpretar el mateix personatge a Invictus de Jordan Belfort.

Un noi té cura del ramat del seu pare als turons de Transkei. Un adolescent crida "Sóc un home!" quan li sotmeten al ritual de la circumcisió. Un jove advocat es compra vestits elegants i cotxes ràpids en el Johannesburg de la postguerra. Un defensor del seu poble, arrossegat per la mortal repressió de l'apartheid sud-africà, esdevé un revolucionari armat. Un home buscat esdevé presoner i és enviat a Robben Island perquè s'ho empassi l'oblit. Després de molts anys aprèn a perdonar ia guanyar-se la confiança dels seus enemics. Un pare i avi que no ha arribat a conèixer als seus fills i néts surt de la presó per liderar el seu poble. El nen que corria descalç pels turons es converteix en el primer president d'una Sud-àfrica lliure. Cap home en la història ha fet el que Nelson Mandela.

Direcció: Justin Chadwick.

Intèrprets: Idris Elba, Naomie Harris, Tony Kgoroge, Riaad Moosa, Fana Mokoena, Jamie Bartlett, Deon Lotz, Simo Mogwaza, Terry Pheto, Thapelo Mokoena, Zolani Mkiva.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Z3ACYB0Fo4w[/youtube]