Versió RAC1
Ara, de 15 a 20 h
Versió RAC1
amb Toni Clapés
En Directe
I després, de 20 a 22:30 h
No ho sé
amb Anna Vallhonesta

Llibres: "Si Beethoven pogués escoltar-me", "El barri del sorral",

Si Beethoven pogués escoltar-me

Només era qüestió de temps que el qui per molts és un dels grans divulgadors d’òpera i de música clàssica actual escrivís un llibre on hi aboqués PART dels seus coneixements. I que ho fes amb la mateixa passió amb què ha atrapat milers de persones davant el televisor les temporades que ha presentat Òpera en texans al Canal 33.

SI BEETHOVEN POGUÉS ESCOLTAR-ME . Aquest és el títol del llibre d’en Ramon Gener que crec sincerament que no trigarà gaire a ocupar un lloc preferent als prestatges i tauletes de nit de casa perquè val molt la pena obrir-lo:

Sabeu aquells llibres que es llegeixen amb delit perquè han estat escrits amb el cor i des del cor?

...aquells llibres que comencen plantejant un interrogant vital per a l’autor i que no es resol de cop sinó lentament, sense rellotge (perquè fa nosa)?

...aquells llibres on cada pàgina és un descobriment? ja sigui d’una llegenda, d’una faula, d’una curiositat històrica, d’un personatge, d’un país, d’una cançó, d’una pel·lícula... on tot està naturalment relacionat?

Sabeu aquells llibres que es poden escoltar? Anem a buscar a Internet com sona aquella peça de Rossini de la qual ens parlen, o aquella (aquesta) Norma que tantes sopranos han cantat, o les quatre primeres notes de la cinquena Simfonia de Beethoven...

“SI BEETHOVEN POGUÉS ESCOLTAR-ME” de Ramon Gener

Ara Llibres

.

El Barri del Sorral

Del següent llibre només en vàrem dir el títol i en vàrem fer una petitíssima referència... I m’agradaria reprendre el fil, val la pena fer-ho.

Sabíeu que fa 500 anys davant de Barcelona hi havia una illa? Era l’illa de Maians. Una illa de sorra a un centenar de metres de la línia de la costa però que va desaparèixer per poder donar pas a la construcció del primer port de la ciutat (cap a l’any 1500) de manera que aquesta illa va quedar integrada a la ciutat de Barcelona. I en aquest terreny guanyat al mar, en aquest sorral, s’hi va construir, anys després, el barri de la Barceloneta (amb el disseny per cert de l’enginyer Joris Prosper Van Verboom que apareix a la novel·la VICTUS d’Albert Sánchez Piñol)

Doncs s’acaba de publicar EL BARRI DEL SORRAL , la primera novel·la que publica la llicenciada en Història de l’Art Begoña Garcia Carteron.

Se situa a finals del segle XVIII, en aquests terrenys de sorra fora de les muralles de Barcelona, on moltes famílies conviuen i malviuen en barraques just abans que es comenci a construir el barri de la Barceloneta.

L’autora explica la història d’un home i cinc dones de diferents edats, de família humil i pescadora, que només tenen accés a l’interior de la ciutat perquè hi van a treballar.

D’on surt aquesta novel·la? Per què l’ha escrita? Doncs perquè l’autora viu al barri Gòtic i diu que té la sensació que aquesta història, una reivindicació de la història en clau de dona, històricament maltractada pel fet de ser-ho, la duia dins.

“EL BARRI DEL SORRAL” de Begoña Garcia Carteron

Edicions B