El món a RAC1
Ara, de 6 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté
En Directe
I després, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

Més llibres interessants de receptes, amb Marta Carnicero

EL ARTE DE LA COCINA FRANCESA

Julia Child. Debate.

Molts oients recordaran pel·lícula Julie & Julia, on una bloguera decidia consagrar un any sencer a cuinar totes les receptes del llibre de la Julia Child, una americana que després d’aprendre cuina de Le Cordon Bleu, a París, va ensenyar les bases de la cuina francesa a milers de mestresses de casa de l'època.

Presenta una cuina hedonista, que va anar recopilant a base de preguntar als proveïdors, d'indagar, de no quedar-se satisfeta amb explicacions vagues o imprecises.

Les receptes, que ella va escriure pensant en un públic americà que no coneixia la cuina francesa, són detalladíssimes, i el llibre es molt organitzat:

  • Són 800 pàgines i escaig de receptes.

Un exemple de fins a quin punt és perfeccionista a l'hora d'explicar els plats el tenim en la preparació de la truita. Calen més de dues planes per explicar-ne els rudiments, i fins a 8 per explicar, pas a pas, les dues 2 versions: brouillée i rulée, de la truita a la francesa. (ho podeu veure buscant per internet “julia child cooks an omelet”.

.

PAN CASERO

Iban Yarza (Larousse)

Iban Yarza és un flequer autodidacte que va fer el primer pa no fa ni nou anys. Des de llavors, s’ha convertit en un referent. Encara conserva la massa mare que va preparar per aquell primer pa, que l’acompanya en tots els trasllats.

És un llibre il·lustradíssim que explica pas a pas i molt detalladament els secrets de la matèria primera, la fermentació,  les masses mare i l’amassat, així com la resta de fases en el procés d’elaboració del pa. Presenta receptes de pans amb massa mare, amb llevat fresc, amb llevat químic i sense llevat, amb amassat i sense. Pans de tot el món, dolços i salats: totes receptes que il·lustren les tècniques que s’han presentat al llarg del llibre i que sempre aporten alguna cosa nova.

El llibre inclou també una secció per resoldre dubtes freqüents i acaba fent un repàs de les grans fleques i flequers de la península ibèrica (el cas de Triticum, l’Espiga d’Or, Turris i Baluard, a Catalunya, també passa per Vinarós i Palma de Mallorca), que també aporten una de les seves receptes.

.

CUINA AMB JOAN ROCA

Tècniques bàsiques per cuinar a casa.

Planeta

El llibre que m’hauria agradat tenir quan era adolescent i somiava amb conèixer des de dins una cuina professional.

Joan Roca mostra les tècniques bàsiques de la cuina i la manera en què aquestes poden servir per millorar els resultats a la cuina domèstica. (“la informació acadèmica al servei de la intuïció domèstica”)

El llibre tracta exhaustivament l’organització, els productes i els estris, però quan es posa realment interessant és quan entra en les preelaboracions (p. 102), les coccions (p. 178), sobretot, les bases (p. 316).

El llibre és farcit de receptes que il:lustren els processos i moltes fotografies pas a pas. Són plats 80 accessibles (de vegades una mica llargs i elaborats, això sí) per a aficionats a la cuina. Un bon llibre per regalar.