No ho sé
Ara, de 20 a 22:30 h
No ho sé
amb Anna Vallhonesta
En Directe
I després, de 22:30 a 1:05 h
Tu diràs
amb Aleix Parisé

'Piensa, es gratis' i 'Encenent la imaginació'

El nom de “Piensa, es gratis” és possible que us soni.

És el títol d'un llibre del publicista JOAQUÍN LORENTE, que ha estat tot un èxit de vendes.

I és que, de fet, ell és la mà que hi ha al darrera d'aquest web. Ell hi escriu, però també hi col·laboren moltes altres persones : escriptors, psicòlegs, creatius publicitaris, poetes, guionistes, productors de cine...

És com un web format per diversos blogs i que NO seria gens estrany que molts dels que ens estiguin escoltant ja el coneguin.

Té més de 2 milions de fans al Facebook!!!

Hi trobem diverses seccions ( més de 15, de fet). En destaquem algunes :

Una secció que es titula “22 verdades” ( a dalt de tot ) : Hi trobem una quarentena de testimonis, d'entrevistats, que responen a 22 preguntes cada un. Alguns d'ells molt coneguts al Via Lliure, perquè han estat col·laboradors nostres, com el Víctor Küppers o el Quim Valls.

Les preguntes : La felicitat és... / La vida és... / Què puc aportar jo als altres?

I com que són gent amb el cap molt més moblat i que han reflexionat molt donen respostes interessants.

El psicòleg Xavier Guix diu “la vida és un misteri per viure i no un problema per resoldre”.

-       A l'apartat “Bloggers del mundo” hi escriuen molts experts diferents. Tracten temes com la por, la culpa, la tristesa ( com la podem viure d'una forma sana ), la importància del desig en una relació, com viure la vida amb intensitat, com podem ser més creatius en el nostre dia a dia...

-       “Emprendedores” o “Dale al coco” : seccions dedicades a persones que han tingut noves idees de negoci, que han tirat endavant projectes innovadors.

Per exemple, Sofía de Altolaguirre, que va descobrir que als Estats Units i al Canadà existia la feina d' “organitzador professional” i ha creat una empresa basada en això. Es diu Orden en casa. Van al teu pis i optimitzen l'espai, de manera que fan que sigui més funcional.

-       La gimnasia del cerebro : De fet, és una marca registrada. Com que com més exercites el cervell, millor funciona, en aquest apartat es proposen enigmes, que els internautes poden intentar resoldre. A la dreta hi veiem el percentatge de gent que ho ha encertat.

Exemple : si un llibre costa 20 euros més la meitat del que costa, quant costa el llibre ?

-       També vídeos que fan riure i, alhora, fan reflexionar.

Un lloc per pensar, créixer i compartir. Aquest és el seu lema.

.

La darrera vegada que vaig venir vaig parlar dels Premis Blogs Catalunya d'aquest any i me'n van quedar alguns de pendents. Entre ells un que és perfecte per avui, que hem parlat d'entrenar el cervell, de comunicar-nos millor, de ser més creatius...

Perquè el bloc que va guanyar el premi a la categoria d'Educació proposa precisament fomentar la creativitat des de ben petits.

Es titula Encenent la imaginació

La seva autora es diu Àngela i és Tècnica Especialista en Educació Infantil i mare de dos fills ( la Llum i en Biel).

Ella es descriu com una persona a qui li agrada explorar, tafanejar, provar, divertir-se...

Intenta transmetre aquesta actitud als seus fills. Despertar-los l'interès per l'art i la ciència, a través de l'experimentació.

Els proposa activitats relaciones amb les olors, els sabors, la temperatura, les formes, els colors...

Els fa propostes. Per ella són propostes educatives, però els seu fill en diuen “coses guais”.

-  Jocs sensorials :

- Per a nadons ( d'entre 6 i 12-15 mesos) : la Panera dels Tresors. Agafar un cabàs i posar-hi diversos objectes, una  seixantena ( que no siguin perillosos) : pilotes, petxines, una pinta, unes claus... El que es vulgui. I deixar que els   nens s'ho mirin, o agafin, o olorin, etc. L'adult només intervé per controlar, però se'ls deixa total llibertat, perquè     s'interessin lliurement pels objectes que vulguin i sense ajudar-los a agafar les coses.

-       Per quan són més grans. S'ha de rentar una taula. Això es pot convertir en una experiència fantàstica pels nens si els dones sabó i els deixes expressar-se.

-       Pintar amb retoladors semipermanents en una aquarel·la. Quan plou, treure-la a fora i mirar què passa. Els pintura s'escorre i crea dibuixos nous.

-       Fer bombolles de sabó de colors.

-       Glaçons amb purpurina i colorant. Observar després com es desfan.

-       Fer plastilina casolana ( aromàtica, fluorescent, comestible -amb sucre, mantega de cacauet i mel...)

-       Pintar amb suc de llimona ( es converteix en una espècie de tinta invisible). Després ho planxes i reapareix.

-       Experimentar amb perles de gel. Les poses en aigua i van guanyant volum. És un espectacle bonic de veure i els nens poden anar reflexionant sobre les formes, els volums...

Propostes per fomentar la creativitat, la curiositat, la cooperació, la comunicació, el pensement crític i la reflexió.

Un bloc molt interessant pels qui tenen fills petits, pels qui treballen amb nens o pels qui tenen un nen a dins.

.