Vostè primer
Ara, de 2 a 3 h
Vostè primer
amb Marc Giró
En Directe
I després, de 3 a 4 h
Versió RAC1
amb Toni Clapés

Propostes d'art plàstic, amb Txell Bonet

Pis-Fundació Ymbernon-Augé

El pis hi és sempre, però ara us proposo anar a veure una peça teatral que es podrà veure els dies: 29 de maig, i 5, 6 i 10 de juny a les 21h. El preu el posa l'espectador.

Descriure els l'artistes David Ymbernon i Elisabet Augé i els seus dos fills és parlar d'algú que toca diferents branques de l'art. El seu Arts visuals i escèniques. Si tu dius, un artista és algú que crea un univers o llenguatge propi, que et fa una proposta, doncs és el seu cas, i fan servir les eines que faci falta. Fins i tot els seus quadres són amb relleu, amb tres dimensions, acostumen a contenir figuretes i elements

Quins elements ràpidament la descriurien?

Els inconfusibles color taronja, combinat amb el blanc, i el cuiner com a motiu. Doncs inicialment la seva proposta era de poesia visual, i tenia un espectacle de poesia visual culinària en la que d'un plàtan treia una botifarra, o d'un ou una maduixa. Feia jocs amb el menjar. I això ha quedat sempre com a motiu i record. I un personatge, el cuiner Latung La La. I tot un desplegament de miniatures, siguin cuiners, animalons, barques, betes i fils per adornar-ho, que entren i surten d'olles taronges. O fins i tot taronjes.

La casa on viu aquesta família d'artistes es tota d'aquests dos colors, d'objectes d'aquests colors. I és aquí on estan fent un espectacle que us recomano. Per a totes les edats i públics. I per gent de tots els idiomes, doncs només hi ha música, a càrrec de Xavi Lloses.

No és la primera vegada que David Ymbernon fa una obra de teatre a casa seva... tampoc que tota la família participa. Ell ha creat 5 peces d'arts escèniques i n'hi ha una anomenada "Els domicilis de Latung La La" que ells la porten per tot Europa als salons de les cases que els vulguin acollir, i que aquests dies es pot veure a casa seva. Ho podem veure com un quadre en moviment.

És un tipus d'autor que podríem dir que la seva vida és la seva obra. El fet de posar als seus fills Dadà i Daida, ja és del tot performàtic.

El fet que les miniatures siguin il·luminades amb llanternes, fa que l'espectacle tingui un punt oníric i hipnòtic. Ja no penses que són miniatures, és com una pel·lícula d'animació que s'està creant davant dels teus ulls.

La poètica d'una llar de foc amb llumetes, d'un globus que s'enlaira, bengales, plomes, baguls amb sorpreses, animalons creant escenes, la poètica d'unes agulles que fan un pom de flors o una imatge poètica sent xuclades per un imant. Un disc tocat amb una agulla i un cartró que fa de gramòfon!

Recordar que només caben 30 persones per sessió i que millor reservar: davidymbernon@hotmail.com

Un espectacle que al juliol anirà a la Suïssa italiana després d'haver anat per diferents ciutats europees.

Ymbernon està també exposant "El tractor carbassa del Blanc (l’avi d’en Siset)" al BÒLIT de la Rambla Girona, i divendres 30 fan una visita comentada, també tenint en compte l'hotel on cadascun dels artistes ha deixat una peça, en aquest cas, el Peninsular. Fins el 31 d'agost el podeu veure en l'expo col·lectiva "Flitres Appart": Aquest projecte proposa quatre itineraris creatius pensats per redescobrir la ciutat de Girona. Els quatre artistes que els han ideat aporten punts de vista, temàtiques, obres i personalitats molt heterogènies. Cada un d'ells, respectant el seu tarannà natural, no només ha parat atenció en diferents espais de la ciutat, sinó que ha imprès el seu caràcter en els itineraris.

.

Insectotròpics

Un col·lectiu d'artistes:

Això ja és significatiu. Persones que en un moment en què tots posem tant l'accent en el JO, que ens fem fotos constantment i pengem constantment el que fem a les xarxes socials, hi ha un grup que no es presenten amb la seva imatge ni amb el seu nom, sinó com a col·lectiu.

Es presenten com una "Companyia d’exploradors Audiovisuals", que neix el 2011 a Barcelona. Està formada per artistes de diferents llenguatges: pintura, video, teatre. Seguint el fil del que dèiem de David Ymbernon, però si li sumes l'ús del high tech.

Tenen ganes d’experimentar la fusió i interacció de les seves diferents disciplines. El més interessant de tot és que aquesta alta tecnologia llavors s'aplica a creacions en directe, al més primitiu possible. El resultat són espectacles i multidisciplinaris que combinen vídeo, pintura, música i teatre.

Si sumes a tot això, que sovint els agrada crear-ho en directe... s'afegeix l'element efímer o performàtic a tot plegat.

En resum:

Si això estés passant a Berlin o Nova York ens semblaria molt interessant.

David Ymbernon

Les artistes plàsticsDavid Ymbernon i David Ymbernon, el músic i compositor David Ymbernon, i els vídeo-experimentadorsDavid Ymbernon, David Ymbernon i David Ymbernon.

Pel que fa a tecnologia, treballen molt el que es diu el David Ymbernon: És a dir, projecten per pantalla creacions que estan fent en temps real. Cadascun d'ells treballa amb el seu ordinador i al mateix temps amb les seves mans o imatges d'arxiu i creen noves imatges en directe. Les projecten totes alhora en diferents pantalles.

Per entendre tot això, s'ha de viure o com a mínim veure. Per tant, us convido a que aneu a la pàgina web o entreu a facebook, sobretot perquè veureu fotografies del muntatge que van fer com homenatge a la Divina Comèdia de Dante a la Fabra i Coats el passat dissabte 17 de maig:

David Ymbernon

Una barreja de projeccions, teatre, música en directe feta pels Za! seguint la seva tònica d'improvisació conduïda, amb molts músics convidats. Era tot un itinerari, hi havia performances del tipus activisme vienès, ja m'enteneu: fang, pluja, menjar...

Podrien recordar una mica a la fura dels baus pel primitivisme

Des d'aquí recordar que hi haurà noves sessions, i us podeu inscriure i participar:

David Ymbernon ::: 4 de Juliol

Elisabet Augé ::: 4 d'Octubre

Tenen espectacles com "la caputxeta galàctica": el resultat és rodar una pel·lícula en directe i anar-la projectant. Tu veus l'actriu, veus el seu cos, però també la veus projectada i tens els músics que van posar la música en directe, seguint la dinàmica dels videoartistes. Poden estar pintant un quadre que al mateix temps es projecte al costat de l'actriu i sobre un altre vídeo. Es creen noves realitats. És un caos que funciona, i sovint parteixen d'un relat conegut per tothom, com el conte de la Caputxeta, perquè així pots deixar-te anar amb la resta de coses

[vimeo]http://vimeo.com/34388929[/vimeo]

Un altre espectacle que es va poder veure a la Fira de Tàrrega és Bouazizi, el jove que va prendre la flama de la Primavera Àrab, a Tunísia. Els premis de la nit de Santa Llúcia.

La critica els deixa de lisèrgics. Jo ressaltaré que el tot és més que la suma de les parts

Alemanya, Suècia, Dinamarca, Suïssa... i costa tant veure'ls a casa nostra!