Versió RAC1
Ara, de 15 a 20 h
Versió RAC1
amb Toni Clapés
En Directe
I després, de 20 a 22:30 h
No ho sé
amb Anna Vallhonesta

Viatgem a Porto

Què passa que tenim Portugal tan a prop... i en canvi tenim tan oblidat?

No pot ser:

- És a prop, hi ha avions directes Barcelona-Porto molt bé de preu. Potser per 50 euros. Una vegada arribes a Porto, hi ha un tramvia que et porta al centre. Tot és molt fàcil.

- És un país d’una riquesa enorme en tots els sentits, encara que a vegades als portuguesos els falti l’autoestima que a d’altres els sobra

- Descobrirem que els portuguesos saben més que nosaltres que nosaltres d’ells. Per exemple, la majoria saben qui és el Rajoy i en canvi pocs sabrem que el primer ministre portuguès és Pedro Passos Coelho

- Hem d’actualitzar la visió que tenim de Portugal, per exemple escoltant músics portuguesos com l’António Zambujo, Luisa Sobral o Miguel Araújo, que estan fent grans coses

I perquè Porto?

- Jo hi vaig tornar fa poc i la veritat és que és una ciutat que s’ha obert molt al turisme. Ara ja hi ha una part al costat del riu Duero i el pont de Lluís I que ja s’ha convertit en un parc temàtic pels turistes, on hi ha joves que es llancen des de dalt de pont a canvi d’una moneda.

- Però segueix retenint un encant. Són uns 200.000 habitants, la segona ciutat del país i de veritat que podeu passar uns quants dies entretinguts

Què no ens hem de perdre?

Casa da Música. Un auditori que amb prou feines porta 10 anys en funcionament però que és un plaer per a tots els que us agradi l’arquitectura, la música i les coses boniques. De fora sembla una nau especial punxeguda de color gris, però per dins és una sorpresa rere una altra. És obra d’un holandès, Rem Koolhaas.

- Són d’aquells edificis, que si els podeu conèixer amb una visita guiada, val la pena. Sol haver-hi estudiants d’arquitectura que per tres euros potser us acompanyen. Té gràcia veure un edifici contemporani interessant tenint a prop un nucli antic que és patrimoni de l’UNESCO

- Hi ha un auditori amb molta llum natural que ve de gust escoltar-hi un recital.

- Si us agrada jugar amb ordinadors que fan músiques, ritmes i descobrir quines filigranes es poden fer amb un ordinador, trobareu també la manera.

El Marc ens parla tot sovint de llocs del món, ciutats, paisatges... i poques vegades ens parla del menjar. Però avui, i amb Portugal, creu que hem de fer un punt i a part.

Si, perquè realment tinc saudade dels tiberis que m’he fumut a Porto. A veure:

Pastéis de Nata
  • Aquells formatges, bacallà, aquells pastéis de nata i una ampolla de vi, això no ja ens ho imaginem
  • Es clar que a Porto hi ha tot de bodegues (adega) on podeu anar a conèixer d'on surt el vi dolç de Porto i, al acabar, fer un petit tast. Comte que sigui petit perquè sinó tot això puja de seguida
  • I després val la pena facturar maleta i poder carregar en una botiga de delicatessen. Hi ha coses com:

- melmelada de malagueta, que és unes espècies que piquen fort

- melmelada de cava

- vinagre de mel

- granissat de vi

- licor d’ametlla

- els vins verds, del nord-oest del país

- un got de Ginjinha, un licor de cirera que si vols et posen en un gotet de xocolata

- Molt millor això que un souvenir clàssic, que a vegades està fet a la Xina

I bé de preu?

Si, el que cal anar en compte és que en alguns restaurants portuguesos et poden portar a taula forces coses per picar que tu no has demanat. Senzillament agafes el què vols, si vols, i et limites a menjar el què has demanat, no t’ho cobren

Les propines van més o menys com a casa nostre, el que potser em sorprèn és que els encanta berenar. Molt més que a aquí.

Evidentment que avui parlem de Porto, però si després escolliu altres regions com l’Algarve, ple d’estrelles Michelin, o l’Alentejo, que els encanta el porc... anireu trobant nous sabors.

Els Deolinda, avui posant-nos la banda sonora...

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=HD0o5CjhibQ[/youtube]

Un dels molts grups que estan agafant el fado i donant-li una vida nova. Us he posat aquesta cançó perquè a mi em fa venir ganes de sortir a caminar, a córrer... A Porto podeu anar amb tramvia, metro, funicular, barqueta, bicicleta... O sinó també tàndem. Perquè no?

A prop del riu trobareu on poder llogar un tàndem per una o dues hores, i a donar voltes.

Diuen que s’hi organitzen 10.000 esdeveniments culturals a l’any. O sigui que val la pena si tafanegeu què fan els dies que hi aneu.

Ara hi vaig estar pel Dbandada, que era un festival que portava 40 bandes de música a tocar gratuïtament pel centre de la ciutat, pagats per una companyia de telefonia mòbil, però tot i això el nucli històric era ben transitable.

Si sou més d’art contemporani, val la pena també passar un dia a la Fundação de Serralves, que juntament amb la Casa da Música és l’altre gran edifici contemporani.

Ens recomanes Porto, però m’imagino que podria ser una altra ciutat portuguesa...

Exactament, els vols més barats són aquí i a Lisboa, però de Lisboa mateix podeu agafar un autobús i amb una hora en cotxe sou a Évora, que és una ciutat emmurallada preciosa, com Morella, que és on podeu relaxar-vos i respirar fondo.

Ara, intenteu no anar-hi per Setmana Santa, que els portuguesos n’hi duen la Setmana dels espanyols, perquè està tot ben ple.