El món a RAC1
Ara, de 6 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté
En Directe
I després, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

Viatges, amb Marc Serena: MELBOURNE

És Melbourne una ciutat bonica de veure o de viure-hi?

Les dues coses, potser és perquè n’estic enamorat però diria que ho té tot:

- és una ciutat segura

- té un bon clima

- molts parcs, jardins, llocs on jugar i fer esport

- bones escoles, bons hospitals, sanitat pública, infraestructures, bon transport públic (excepte als afores) i un aeroport internacional

- Problemes? Trobar casa és car

Amb això dels pisos cars s’assembla a Barcelona!

Diuen que és la Nova York d’Austràlia, però això veus que és un tòpic de seguida que arribes a la ciutat. En tot cas és la gran ciutat del país juntament amb Sidney. De Sidney diuen que és la pel·lícula i Melbourne, el llibre. Més profunda, més culta. El què és depriment és Canberra, que és la capital d’Austràlia, que la van crear perquè les dues grans ciutats no es barallessin.

Primer motiu per creuar el món i anar a Melbourne

Pels museus, biblioteques i centres culturals. Depèn quan hi aneu trobareu una exposició o una altra. Si sabeu anglès us podeu comprar el Time Out, que surt cada mes. I no t’ho acabes.

Molts museus són gratuïts i tenen un nivell increïble. Si podeu veure alguna cosa d’art aborigen australià, al·lucinareu... perquè una barreja d’art contemporani i de llenguatge del desert impressionant.

Però on heu de passar segur és a la biblioteca de l’estat de Victoria on us hi faran una visita guiada gratuïta i us explicaran com és un edifici on s’hi guarden dos milions de llibres. Hi ha internet gratuït, consoles amb videojocs, una sala d’escacs i un petit cafè per a dinar-hi o anar-hi a lligar fantàstic. Que els cafès que hi ha a teatres, biblioteques o cafè-llibreria sempre hi ha un ambient especial.

sofisticada, universitària, lluminosa, pràctica, interessant...

Està a diversos rànquings de la millor ciutat del món on viure-hi, o sigui que no m’ho faig tot jo sol.

Et pots moure amb tramvia, passejar pel riu Yarra, és espaiosa, pots descobrir el seu entorn natural... Jo hi vaig anar que feia una calor descomunal, pot ser un dels llocs amb més temperatura del planeta segons quan hi vagis... Però tenen una platja increïble: de fet la marca de banyadors més sexis per a homes és justament australiana, Aussie Bum, que ara han fet el bikini per a home, que és bàsicament un banyador amb un llacet aquí al costat.

És Melbourne una ciutat també multicultural?

Si, i cada vegada més. Austràlia és a prop d’Àsia i ho demostra el seu Chinatown, que té les clàssiques portes de color vermell a l’entrada. Al segle 19, van descobrir que hi havia or i van venir molts miners xinesos a fer fortuna. Ara hi ha un museu que explica la història al Chinatown i Austràlia segueix sent un dels principals exportadors del món.

Què hi podem fer al Chinatown de Melbourne?

És un bon lloc per dinar o per menjar-hi amb restaurants xinesos i asiàtics.

I també, si podeu anar-hi un gener o febrer, veure com tota la ciutat celebra l’any nou xinès amb molta passió.

Hi ha immigrants de tot el món a Melbourne?

Ells presumeixen justament d’això, de tenir gent de 140 països diferents. Els xinesos és una de les comunitats destacades però també hi ha molts italians, concentrats sobretot a Lygon Street.

També hi ha molts grecs, es creu que la comunitat més important de grecs fora de Grècia que hi ha al món, i vietnamites.

Els restaurants més econòmics són els vietnamites i n’hi ha molts. A més hi ha una cosa curiosa és que molta gent de Vietnam es diu Nguyen de cognom. Doncs bé, al llistin telefònic de Melbourne el primer cognom és Smith i el segon ja és Nguyen.

El millor és adonar-se com aquesta diversitat, a Austràlia es considera una virtut, un enriquiment, la salsa de la vida.. I no com una amenaça, allò dels de fora/els de casa i totes aquestes visions tant limitades i limitants del món i de la vida que a vegades ens trobem per aquí.

Melbourne, una ciutat on hi podem entrar i sortir a través d’una carretera preciosa: la Great Ocean Road...

Passa ben a prop del mar i podeu llogar un cotxe i fer un viatge de tres dies fins a Adelaide, anant parant a diversos punts d’interès.

Serà una bona excursió amb molta pau, un contrast amb Melbourne, on si voleu també trobareu multituds, encara no acaben de ser excessives:

- en podeu trobar si aneu a veure una cursa de cavalls, que els encanta

- o si visiteu el mercat reina Victòria, que porta el nom de la reina anglesa del segle 19 perquè els australians segueixen tenint encara la monarquia anglesa com a pròpia.

En tot cas, al allà hi trobareu uns dels mercats a l’aire lliure més important de l’hemisferi sud amb 600 paradetes.

Hi roba però també menjar procedent de tot el món i també local, com cues de cangur, que és el símbol del país i que es cruspeixen de manera habitual perquè en tenen milions d’exemplars pel país. També mengen cocodril i emú, que és una mena d’estruç

I si ens agrada l’art?

- l’altre lloc interessant és un carrer empedrat sense cotxes, Hosier Lane, amb molt art urbà i instal·lacions al carrer espontànies, moltes vegades d’alt contingut polític. El què s’hi pot veure a les parets va canviant contínuament i us emportarem una estampada única